Jovanović: Oduzeli su sva prava Vojvodini Ustavom iz 2006.

Tadić, Nikolić, Dačić i Koštunica zajedno su oduzeli sva prava Vojvodini Ustavom iz 2006. godine

09. apr 2012

Predsednički kandidat Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović optužio je danas lidere Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije, Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije da su svojom politikom oduzeli sva prava Vojvodini Ustavom iz 2006. godine.

„U odnosu prema Vojvodini jasno se vidi da u Srbiji postoje dve politike. Jedna koja je oličena u Tadiću, Nikoliću, Dačiću i Koštunici, koji su zajedno oduzeli sva prava Vojvodini Ustavom iz 2006. godine, i naše politike koja se zalaže da se iskoriste svi vojvođanski potencijali jer Vojvodina može i mora da bude motor izgradnje moderne, evropske Srbije“, izjavio je u Jovanović.

U saopštenju LDP-a navodi se da je Jovanović ocenio da je ideja moderne i efikasne Vojvodine nezamisliva ukoliko je put do nje put sukoba sa preostalim delom Srbije, ali da su danas, nažalost, odnosi u srpskom društvu upravo takvi.

„Zato u Vojvodini tražimo podršku i razumevanje za taj prvi posao koji želimo da počnemo da radimo nakon izbora 6. maja, a to je izgradnja moderne zemlje na novom Ustavu, i u okviru svega toga moderno uređene Vojvodine“, rekao je Jovanović.

Mijić: SPS da se izjasni o Miloševićevom odnosu prema Vojvodini

Potpredsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Dušan Mijić izjavio je danas da se ta stranka zalaže da Vojvodina ima zakondoavnu, izvršnu i sudsku vlast, kao i izvorne prihode i imovinu i optužio neke druge partije da su neiskrene u zalaganju za sutonomiju Vojvodine.

Mijić je na konferenciji za novinare rekao da se to pre svega odnosi na Socijalističku partiju Srbije (SPS), čiji funkcioneri sada izjavljuju da su za „snažnu Vojvodinu” a da se pre toga nisu odredili prema Miloševićevoj politici, koja je tokom devedesetih godina „uništila Vojvodinu”.

„Hoću da podsetim da je jogurt-revolucijom iz 1988. godine ukinuta upravo ta snažna Vojvodina, i to od strane Miloševićevog režima”, rekao je Mijić.

Prema njegovim rečima, i Ujedinjeni regioni Srbije, koji se sada zalažu za decentralizaciju, imali su dovoljno vremena da pokažu koliko su zaista iskreno za decentralizaciju, pošto su od 2000. godine na vlasti.

Mijić je rekao da Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ima svoje zasluge u borbi za autonomiju Vojvodine, ali je sada u koaliciji sa Demokratskom strankom, koja, kako je ocenio, u proteklom mandatu na republičkom nivou vodila politiku koja nije bila dobra za Vojvodinu.

Kritikovao je i činjenicu da Vlada Srbije još uvek nije donela uredbu kojom se Vojvodini vraća određena imovina, na osnovu dogovora koju je premijer Mirko Cvetković postigao sa LSV-om.

„To je još jedan dokaz da se o Vojvodini ne može razgovarati na osnovu nekakvih dogovora, već da pitanje imovine Vojvodine mora biti regulisano zakonom”, kazao je Mijić, koji je i predsednik Pokrajinskog odbora LDP-a.

Ocenio je da Vojvodini treba da pripadnu sva prirodna dobra i bogatstva koja se nalaze na njenoj teritoriji, uključujcuhi i putnu i željezničku mrežu.

Mijić je pozvao građane da podrže Deklaraciju „Vojvođanski preokret”, u kojoj se iznosi vizija autonomije Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga