Jovanović: Nikolićeva izjava konfrontira srpski narod u BiH sa Bošnjacima i Hrvatima

"Vlada Srbije da napravi politički iskorak koji će značiti raskid s politikom provociranja sukoba u BiH"

09. jan 2018

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je večeras da izjava bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića tokom obeležavanja Dana Republike Srpske u kojoj poziva na nezavisnost, dodatno konfrontira srpski narod u BiH s Bošnjacima i Hrvatima koji tamo žive.

„Umesto Nikolićevih poruka, Srbima u RS i BiH je potrebna politika koja bi naišla na razumevanje onih sa kojima su u prošlosti bili u najvećem nesporazumu, a to su Zagreb, Sarajevo i međunarodna zajednica“, naveo je u izjavi Jovanović.

On je ocenio da je obaveza Srbije očuvanje celovitosti BiH i da je posebno važno da Vlada Srbije napravi politički iskorak koji će značiti raskid s politikom provociranja sukoba u BiH.

„Zbog toga LDP godinama insistira da demokratske snage u Srbiji budu predvodnici u formulisanju nove regionalne politike, koja podrazumeva konačno pomirenje i trajni raskid sa politikom devedesetih koja je upropastila milione života na prostoru bivše Jugoslavije“, naveo je Jovanović.

Nikolić je danas u Banjaluci povodom Dana RS izjavio da RS i Srbija treba da se ujedine, a da pre toga RS treba da postane samostalna.

„Ako je put da se ujedinimo vaša samostalnost i nezavisnost, od srca vam želim samostalnot i nezavisnost. S tog puta ne sme se skrenuti. I biće još stotinu prepreka, ali mi smo samo oni ljudi koji idu ispred volje naroda, a ona je jasna – Srbija i RS odlučivaće zajednički o zajedničkoj sudbini“, kazao je bivši predsednik Srbije.

Predstavnici stranaka iz Federacije BiH oštro su reagovali na Nikolićevu, a neki su predložili da bude proglašen personom non grata u BiH.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga