Jovanović: Nedopustivo ignorisanje vojvođanske zastave

"Očekujemo da zastava AP Vojvodine hitno bude istaknuta u svim mestima gde nedostaje"

27. feb 2017

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović poručio je da je nedopustiva praksa pojednih lokalnih samouprava u Vojvodini, poput Zrenjanina, da ističu samo tradicionalnu a ne i zastavu Vojvodine, iako je Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine propisana njihova ravnopravna upotreba.

„Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Pokrajinsku vladu da, u skladu sa svojim nadležnostima i u saglasju sa svim nadležnim institucijama, obezbedi isticanje zastave AP Vojvodine u svim vojvođanskim gradovima i opštinama gde nije istaknuta. I obrnuto, ako postoje slučajevi da negde nije istaknuta tradicionalna zastava, da bude istaknuta i ona, kako bi se obezbedilo puno poštovanje odluke Skupštine AP Vojvodine“, navodi se u pisnoj izjavi Jovanovića.

Podseća se da je pre trinaest godina, na današnji dan, 27. februara, Skupština Vojvodine usvojila Odluku o zastavi AP Vojvodine koja odražava posebnosti i različitosti Vojvodine: multikulturalnost, višejezičnost i jednakost svih građanki i građana, bez obzira na nacionalnu, versku, zavičajnu ili bilo koju drugu pripadnost.

„Baš zato, ta zastava je dobro i široko prihvaćena među građankama i građanima Vojvodine. I baš zato trinaest godina pokušavaju da je ospore oni kojima smeta Vojvodina sa svim svojim specifičnostima“, ocenio je Jovanović.

Dodaje se da je u međuvremenu, uprkos protivljenju LSV zbog nametanja rešenja koje nikada nije postojalo, Skupština Vojvodine jesenas usvojila i tradicionalne simbole, među kojima je tradicionalna zastava, dok je Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine primena zastave i tradicionalne zastave izjednačena, odnosno one se ističu se istovremeno sa zastavom Srbije.

„Zato je nedopustivo da, na primer, u Zrenjaninu i još nekolicini vojvođanskih opština danas vojvođanska zastava nije istaknuta ili je istaknuta samo tradicionalna zastava. Nedopustivo je da odnos prema zastavi Vojvodine bude prepušten na milost i nemilost političkim strankama ili pojedincima u svakoj od lokalnih samouprava, jer ne žele da prihvate različitost koju AP Vojvodina ima. Očekujemo da zastava AP Vojvodine hitno bude istaknuta u svim mestima gde nedostaje, ili da odgovorni za taj propust budu kažnjeni u skladu sa propisima“, ukazuje se u izjavi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga