Jovanović: Ne smemo dozvoliti nacionalistima da nas i dalje sukobljavaju

"Srbija i Hrvatska moraju izvući pouke iz tragičnih događaja iz bliže prošlosti"

04. avg 2017

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da iz tragičnih dogadjaja poput progona Srba iz Hrvatske u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ treba izvući pouku i razmišljati o alternativi sukobima i mržnji.

„Opominjuće datume poput ‘Oluje’ moramo iskoristiti da kao zrelo i normalno društvo razmišljamo o alternativi sukobima i mržnji, da sa svoje strane ničim ne doprinesemo nestabilnosti koja preti da surva ceo region u propast iz koje neće biti povratka„, ukazao je Jovanović.

On je u saopštenju, povodom 22. godišnjice akcije „Oluja“, naveo da se „svakog leta iznova, Srbija, Hrvatska i ceo region“ kako je istakao sudare s godišnjicama tragičnih događaja iz bliže prošlosti.

„Tada nepogrešivo, iz godine u godinu, demonstriraju svoju nespremnost i nesposobnost da, iz vremena koje smo ostavili iza sebe, izvuku bilo kakvu pouku“, naveo je lider LDP-a, a prenela ta stranka.

On je naveo i da se „pred Srbijom i Hrvatskom nalazi prilika da kao društva međusobne odnose urede na drugačijim osnovama od onih koji su bili karakteristika političkog bezumlja„.

„Ako iz bliže prošlosti možemo da izvučemo bilo kakav zaključak, onda to nedvosmisleno mora da bude činjenica da od sukoba u regionu trajnu štetu imaju svi narodi„, rekao je Jovanović.

Upozorio je i da ni srpsko, ni hrvatsko društvo, neće svoju sreću naći tako što će, kako je istakao, reagovati na svaku provokaciju, sa koje god strane da dolazi.

„Umesto da jedni drugima merimo krvna zrnca i da se ugledamo na nacionaliste kojima je jedino u interesu da nas i dalje sukobljavaju, moramo poslati jasnu poruku da im nećemo dozvoliti da i dalje od naših zemalja stvaraju prostor na kojem je nemoguće normalno i pristojno živeti„, naveo je lider LDP-a.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga