Jovanović: Ne dozvoliti da SPC određuje crvene linije u pregovorima između Beograda i Prištine

"Ne trebaju nam sveštenici koji blagosiljaju neke nove paravojne jedinice"

08. nov 2018

Odluke Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) ne smeju ni na koji način da utiču na razgovore između Beograda i Prištine, niti se sme dozvoliti da crkva određuje nekakve „crvene linije“ u pregovorima, ocenio je danas predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović.

„Ako je Crkva već odlučila da se zamrzne u prostoru i vremenu, nema prava da tako nešto traži i od građana u ovoj zemlji, niti više imamo vremena da gubimo u besmislenom sukobu sa kosovskim Albancima, koji je razorio ovu zemlju“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Kako je naveo, Srbija više nema ni ekonomskog ni ljudskog potencijala da bi ispratila maštanja onih u SPC, koji za tri decenije raspada zemlje nisu propustili priliku da uvek ponude ili podrže ono što je, po pravilu, „na štetu naroda koji živi ovde“.

„Ako su opet danas zagovornici velikosrpskih ideja, koje pored pitanja Kosova pokazuju i kada govore o BiH i Crnoj Gori, jasno je da oni koji vode ovu zemlju moraju da se odrede prema takvim stavovima, jer oni sve više mobilišu ekstremne snage kako u Srbiji, tako i u okruženju“, napisao je Jovanović.

On je istakao da je potreban mir.

„I nama i Albancima na Kosovu. Ne trebaju nam sveštenici koji blagosiljaju neke nove paravojne jedinice, jer je jasno da je alternativa kompromisu sa Albancima novi rat. Ceo svet, koji je danas nestabilniji nego devedesetih, ovog puta neće biti zainteresovan da se bavi našim glupostima“, rekao je Jovanović.

Ako je SPC odlučila da, kako je naveo, ni na koji način ne pomaže u rešenju problema, bar neka „jednom zaćuti i neka pogleda koliko ljudi svakog dana ide odavde, jer niko više ne namerava da živi u zemlji u kojoj se sanja neka nebeska pravda dok se žrtvuje sve ostalo“.

„Takva Crkva, izgubljena u prostoru i vremenu, postala je mesto odakle se šalju najretrogradnije poruke, u kojima smo svi unapred osuđeni na novo stradanje, samo ne znam kako se niko nije zapitao koliku smo cenu platili kroz svoju blisku istoriju, dok smo branili nekakve teritorije, pa smo na kraju ostali i bez teritorija i bez ljudi“, istakao je Jovanović.

Sabor SPC ocenio je sinoć da Kosovo i Metohija „nikada nije bilo niti može biti samo političko pitanje za čije rešavanje monopol imaju isključivo državni organi“ i dodao da „ni po koju cenu ne sme da se dovede pod znak pitanja pun suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohiji“.

U saopštenju nakon vanrednog jesenjeg zasedanja Sabora SPC se navodi da bi „bilo kakav potpis koji bi omogućio priznanje Kosova, učešće u UN ili odricanje Srbije od njega pod bilo kojom formom, zauvek ukinuo svako istorijsko pravo Srbije na ovim temeljnim prostorima naše duhovnosti i državnosti“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga