Jovanović moli Jankovića i Jeremića da se dogovore da kandidat bude samo jedan

"Ako vladajuća koalicija insistira na jednom kandidatu, onda to moramo i mi, a LDP će podržati zajedničkog kandidata građanske demokratske opozicije"

10. feb 2017

Nemam pravo da tražim, ali molim Sašu Jankovića i Vuka Jeremića da porazgovaraju i dogovore se da građanska opozicija na predsedničke izbore izađe sa jednim kandidatom, izjavio je predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović.

On je uveren da je moguće da jedan od njih dvojice odustane od kandidature.

„Ako vladajuća koalicija insistira na jednom kandidatu, onda to moramo i mi, a LDP će podržati zajedničkog kandidata građanske demokratske opozicije“, kazao je Jovanović na konferenciji za medije.

Jovanović smatra da je mnogo važnije od pobede na predsedničkim izborima prikupljanje maksimalnog broja glasova za alternativu koja bi se pojavila posle izbora, „da bi se uspostavila ravnoteža“.

„Molim ih da se dogovore, ako to mogu Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, ako vladajuća koalicija ulazi u izbore sa podrškom od 70 odsto, onda to moramo i mi“, rekao je Jovanović.

On je poručio da nudi bezuslovnu podršku jednom kandidatu opozicije.

„Bojim se da ćemo izgubiti veliku šansu ako jedan dobije između 12 i 14 odsto, a drugi između šest i osam. Potrebno nam je 20 odsto i drugi krug, da se borimo za drugačiju politiku“, ocenio je on.

Jovanović je rekao da ne želi da se izjašnjava pojedinačno za Sašu Jankovića ili Vuka Jeremića, već za jednog kandidata, a ukoliko to ne bude bilo moguće, onda će LDP „sesti i razgovarati unutar sebe“.

Lider LDP-a ističe i da je kandidatura Tomislava Nikolića za LDP neprihvatljiva, jer će u drugom mandatu biti prepreka za ostvarivanje vitalnih interesa zemlje, odnosno određivanja jasnog stava Srbije prema Kosovu, Bosni i Hercegovini, EU i Rusiji.

„Sa Vučićem ne mogu da stavim ruku u vatru, ali verujem da je moguće da se ti procesi pomere u pozitivnom smeru“, rekao je Jovanović.

Jovanović je objasnio da je bila njegova odluka da pristupi poslaničkom klubu Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) jer ne bi mogao da bude „nemi posmatrač“ trenutka u kojem u Skupštini Srbije nestaje stranka koja deli vrednosti sa LDP.

„Treba da nestaju ekstremisti, a ne LSV“, rekao je Jovanović.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga