- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Jovanović: Mladima nedostaje prostor u Novom Sadu

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović izjavio je danas da ne može da podrži ilegalni ulazak aktivista omladinskih organizacija u zgradu kasarne u Novom Sadu, ali je dodao da može da razume njihovo nezadovoljstvo, jer u gradu nema dovoljno prostora za mlade.

„Ne podržavam način na koji su mladi iskazali svoj revolt, ali podržavam njihove očigledne dobre namere, koje idu za tim da se u gradu stvori prostor u kojem bi mladi mogli nesmetano da stvaraju”, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

Aktivisti omladinskih organizacija u četvrtak su „zauzeli” deo kasarne „Arčibald Rajs”, nekadašnje „Maršal Tito”, u Futoškoj ulici u širem centru grada. Kako su objasnili, cilj je da od kasarne naprave „Društveni centar”, odnosno dom omladinskih nevladinih organizacija.

Oni svakog dana pripremaju u kasarni predstave, projekcije filmova i performanse, di-džejevi puštaju muziku, a učestvuju i žongleri.

Pripadnici vojne policije tražili su od njih da napuste kasarnu, što su aktivisti odbili.

Oni su naveli da je ta kasarna stajala pet godina prazna i zatražili od gradskih vlasti da kasarnu prevedu u gradsko vlasništvo i da je daju na korišćenje nevladinim organizacijama, po ugledu na isti model u pojedinim susednim i evropskim drzavama.

Oni smatraju da kasarna ne treba da bude prodata u komercijalne svrhe.

Inicijativa za Društveni centar je pokret više udruženja građana i pojedinaca koji je nastao kao reakcija na problem nedostatka prostora za nezavisne društvene, sportske, obrazovne i kulturne aktivnosti za mlade u Novom Sadu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!