Jovanović: Mladima nedostaje prostor u Novom Sadu

Ne podržavam način na koji su mladi iskazali svoj revolt, ali podržavam njihove očigledne dobre namere

26. dec 2011

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović izjavio je danas da ne može da podrži ilegalni ulazak aktivista omladinskih organizacija u zgradu kasarne u Novom Sadu, ali je dodao da može da razume njihovo nezadovoljstvo, jer u gradu nema dovoljno prostora za mlade.

„Ne podržavam način na koji su mladi iskazali svoj revolt, ali podržavam njihove očigledne dobre namere, koje idu za tim da se u gradu stvori prostor u kojem bi mladi mogli nesmetano da stvaraju”, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

Aktivisti omladinskih organizacija u četvrtak su „zauzeli” deo kasarne „Arčibald Rajs”, nekadašnje „Maršal Tito”, u Futoškoj ulici u širem centru grada. Kako su objasnili, cilj je da od kasarne naprave „Društveni centar”, odnosno dom omladinskih nevladinih organizacija.

Oni svakog dana pripremaju u kasarni predstave, projekcije filmova i performanse, di-džejevi puštaju muziku, a učestvuju i žongleri.

Pripadnici vojne policije tražili su od njih da napuste kasarnu, što su aktivisti odbili.

Oni su naveli da je ta kasarna stajala pet godina prazna i zatražili od gradskih vlasti da kasarnu prevedu u gradsko vlasništvo i da je daju na korišćenje nevladinim organizacijama, po ugledu na isti model u pojedinim susednim i evropskim drzavama.

Oni smatraju da kasarna ne treba da bude prodata u komercijalne svrhe.

Inicijativa za Društveni centar je pokret više udruženja građana i pojedinaca koji je nastao kao reakcija na problem nedostatka prostora za nezavisne društvene, sportske, obrazovne i kulturne aktivnosti za mlade u Novom Sadu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga