- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Jovanović: LDP u septembru formira Koaliciju za mir

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović najavio je danas da će posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine u septembru LDP predstaviti jasan plan za dogovor sa Albancima i formirati Koaliciju za mir koja će doprineti rešavanju kosovskog pitanja.

Jovanović je rekao da kompromis sa Albancima predstavlja zatvaranje poslednje tačke u regionu koja može izazvati novi rat i da je zbog toga sastanak predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u septembru u Briselu važan, jer će od njega zavisiti tok rešavanja kosovskog pitanja.

„LDP će reagovati posle tih razgovora kroz jasan plan na čijim osnovama treba da se izgradi politička snaga koja će se izboriti za dogovor i mir sa kosovskim Albancima i zato u Koaliciji za mir koju planiramo da napravimo, treba da okupimo onaj deo javnosti koji shvata trenutak u kojem se Srbija nalazi i ne želi da propusti još jednu šansu daveći se u strančarenju i unutrašnjim sukobima“, rekao je Jovanović.

On je rekao da Vučić „jednom nogom stoji na tragu rešenja problema“, a drugom na politici koja je, prema njegovoj oceni, neodrživa i poručio da se ne može istovremeno davati podrška vladi Ramuša Haradinaja u Prištini, a u Beogradu voditi kampanja koja narušava odnose sa Albancima.

Prema njegovim rečima Srbija sada trpi snažne pritiske i zbog toga se odlaže rešenje kosovskog pitanja, a kako je dodao pritisci dolaze od nacionalističke javnosti, organizacija koje govore u ime Rusije, crkve i delova opozicije „koji nude rušenje (Aleksandra) Vučića na temi Kosova“.

„Kosovskim Srbima nisu potrebni ni (Dragan) Đilasi, ni (Milan) Stamatovići, ni Velje Ilići da im objašnjavaju šta treba danas da urade, jer svaka njihova ideja samo udaljava ovo društvo od dogovora sa kosovskim Albancima. Njima je potreban mir“, naveo je Jovanović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!