Jovanović: Izjave Amfilohija i Ristića slika bolesne stvarnosti

"Predsednik države Aleksandar Vučić jeste odgovoran za atmosferu u društvu"

28. juna 2018

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da izjave vladike Amfilohija Radovića i poslanika Slaviše Ristića o trajnom rešavanju kosovsko-metohijskog pitanja nisu samo izraz „višedecenijske pogrešne politike i lične neodgovornosti“, već i „slika bolesne stvarnosti kojom vlada nacionalističko ludilo“.

„Srpskom i kosovskom društvu je potreban mir. On podrazumeva dogovor Srba i Albanaca koji će omogućiti da dva društva konačno stave tačku na sve sukobe iz prošlosti i okrenu se budućnosti, koja je sve neizvesnija zbog našeg oklevanja da vidimo ono što svi oko nas dobro vide“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Poslanik Slaviša Ristić poslao je pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kojem je ukazao na tešku političku situaciju Srba sa Kosova i Metohije, navodeći da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sprema da potpiše sveobuhvatni mirovni sporazum s Prištinom i da Vučića „tragična sudbina ubijenog premijera Zorana Đinđića jasno upozorava šta se dešava sa onima koji ne ispune obećanje“ dato Zapadu.

U obraćanju vernicima na Vidovdan u manastiru Gračanica mitropolit crnogorski-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović rekao je da „oni koji ne znaju šta je Kosovo“ hoće da ga dele i upitao šta znači podeliti ga.

„Ima i onih koji bi hteli da stave Kosovo, kosovsku grobnicu, kosovski zavet na referendum. Staviti na referendum glavu Lazarevu može samo neko ko nema razuma, nema pameti, nema znanja, ni mudrosti, jer Kosovo je glava Lazareva, a njegovo telo je u Ravanici – ovaj drugi deo Srbije to je telo Lazarevo. Odreći se glave Lazareve, to znači ostati bezglav, odreći se samog sebe i svog bića, svog zvanja istorijskog, građenja svoje budućnosti na tom krajeugaonom kamenu, na živonosnom grobu Hristovom, na kom je sagrađena i gradi se sva istorija“, kazao je Radović.

Jovanović je kazao da u svetu stalnih promena malo ima mesta za nerešene probleme i da će Srbiju svaka neodlučnost skupo koštati i to, pre svega, ljude koji ne mogu više da stoje na nogama posle trideset godina uništavanja njihovih života.

On je kazao da predsednik države Aleksandar Vučić jeste „odgovoran za atmosferu u društvu“, ali da je zajednička slabost svih želja da se svi promene „dok mi ostajemo isti i sami“.

„Čak i da se radi samo o Vučiću i njegovoj vlasti, dužni smo da, kao i uvek, zločin nazovemo pravim imenom, a zločinačkim namerama suprotstavimo našu želju da svojoj deci ostavimo bolju zemlju od današnje Srbije, pre svega mirnu sa sobom i svima od kojih taj mir zavisi. A ne radi se samo o Vučiću ili njegovoj stranci i vlasti. Svima je glava danas na panju“, rekao je Jovanović i poželeo zemlji mir.

Rekao je da zemlji želi mir, a da to podrazumeva trajni mir sa kosovskim Albancima, dogovor dva društva o budućnosti regiona i stavljanje tačke na otvoreni sukob koji će, ako se ne reši, progutati i nas i one za koje smo odgovorni.

„Pozivam sve da se ne bave stranačkim podmetanjima u ovom trenutku, da se ne bore za procente koji ne znače više nikome ništa, nego da razumeju da mi moramo, prvo, napraviti državu, pa se tek onda baviti partijskim politikama i borbama“, naveo je Jovanović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga