Jovanović: Dodvoravanjem svima, Srbija izaziva prezir i nerazumevanje

Sastav nove vlade pružiće odgovor na pitanje da li će Srbija nastaviti da glumata evropsku politiku

25. jul 2016

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je da Srbija svojom spoljnom politikom “dodvoravanja svima” izaziva prezir i nerazumevanje i dodao da spoljnopolitički prioritet Srbije mora da bude članstvo u Evropskoj uniji.

“Ako je vreme nešto dokazalo, dokazalo je da dodvoravanjem svima zaradimo samo prezir i nerazumevanje svih kojima se dodvoravamo. Srbija mora da uradi sve da bi ostvarila svoje spoljnopolitičke prioritete, a to je danas, bez daljnjeg, članstvo u EU”, rekao je Jovanović za današnji novosadski Dnevnik.

Dodao je da Srbiju na tom putu ne smeju da zaustave “neiskrena prijateljstva, lažni mitovi i populistička politika”. “Mi nemamo drugi način da opstanemo nego da što pre uđemo u EU”, kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, Srbija neće ući u EU dok god bude negirala genocid u Srebrenici.

“Jedanaesti jul je priznat kao Dan genocida u Srebrenici i tu stvar nam Evropa neće progledati kroz prste. Svaki dan odlaganja prihvatanja te činjenice zbog zalivanja populističke politike otimamo od svoje bolje budućnosti i bacamo ga u blato koje nam je progutalo poslednje dve decenije”, ocenio je Jovanović.

On je ponovio da će potencijalno učešće LDP-a u budućoj Vladi Srbije ili “neki drugi mogući oblik saradnje” biti jasan znak da li ta vlada ima za prioritet evropske integracije ili neku drugu agendu.

“Činjenica da iako postoji stabilna većina dva meseca posle izbora nemamo vladu govori da se Srbija nalazi na ozbiljnoj prekretnici i da teška pitanja pred nama skoro niko ne sme da uzme u usta, a nikom ne pada na pamet da na njih ponudi odgovore”, ocenio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, sastav nove vlade odlučiće da li će Srbija zaista krenuti ka članstvu u EU ili će nastaviti da “glumata evropsku politiku” dok u društvu evropske vrednosti, prava i slobode polako klize ka najnižem nivou u poslednjih 20 godina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga