Jovanović: Dodik ugrožava srpski narod s obje strane Drine

Lider Liberalno demokratske partije kaže da je ekstremni nacionalizam jedini preostali alat za očuvanje na vlasti predsjednika bh. entiteta Republika Srpska

15. jul 2016

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocijenio je da je predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku ekstremni nacionalizam jedini preostali alat za očuvanje vlasti, koja će njemu pružiti kratkotrajnu korist, ali će trajno ugroziti interese srpskog naroda, jednako u Srbiji i RS-a.

„Korišćenje reči genocid, kojom je opisan stravičan zločin nad Bošnjacima u Srebrenici, od koje konstantno beži većina srpskih političara, nije izraz ničijeg hira, manjeg patriotizma ili nacionalne izdaje, već je priznavanje činjenice utvrđene kroz više sudskih procesa, koje priznaju sve evropske institucije i svi trezveni ljudi, bez obzira na nacionalnu ili političku pripadnost“, kazao je Jovanović.

Tvrdi da, ako Dodik razmišlja da prihvati prijedlog premijera Srbije Aleksandra Vučića da da saglasnost da Bosna i Hercegovina potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, mora imati u vidu da se taj isti 11. juli u EU obilježava kao Dan genocida.

„Svaki trenutak, dan ili godina koje provedemo pokušavajući da negiramo stvarnost čini da manje ličimo na ljude spremne da izgrade budućnost zasnovanu na miru i saradnji, a više na saučesnike politike koja je uništila našu zemlju i sve oko nje“, ocijenio je Jovanović.

Moramo biti drugačiji od Dodika

On smatra da budućnost RS-a i srpskog naroda u Bosni i Hercegovini zavisi od spremnosti da učestvuje u stvaranju funkcionalne zemlje, prenosi Tanjug.

„Sve dok političari kao Dodik svoju sudbinu budu vezivali za večito saplitanje Bosne i Hercegovine u pokušaju da postane normalna država, dok ratnu politiku bude sprovodio drugim sredstvima i dok ne bude postojala sposobnost da se razume tuđa patnja i da se poštuju tuđe žrtve, naša budućnost, sa koje god strane Drine da živimo, biće jednako neizvesna i traumatična, kao što je to, previše puta do sada, bila i naša prošlost“, kaže lider LDP-a.

Od naše sposobnosti da budemo drugačiji od Dodika, i svih koji su pre njega radili ono što on radi danas, zavisi ne samo naša bolja budućnost, nego i naš opstanak“, zaključio je Jovanović.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga