Jovanović: Deca ulice – nedostatak dobre volje društva

Prosjačenje je postalo "uobičajena pojava, koja retko izaziva emotivnu reakciju"

03. juna 2013

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović izjavio je danas da u društvu u Srbiji nedostaje dobra volja i želja da se reši problem „dece ulice“.

Jovanović je na sastanku u Vladi Vojvodine rekao da se na problem „dece ulice“ godinama ukazuje, ali izostaje reakcija društva, nadležne institucije ne rade sinhronizovano, a postoji i nedostatak sredstava.

„Alarmantna je činjenica da su čitave porodice na ulici. Kada institucije i društvo budu spremni da reše ovaj problem, doći će do značajnijeg pomaka i biće preduzete konkretne mere“, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, sa sličnim problemom suočavaju se i razvijene zemlje, a primer dobre prakse predstavlja Portugalija, koja je kroz promenu svesti javnosti uspela da reši ovaj problem.

Pokrajinski sekretar za za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin rekao je da su „deca ulice“ žrtve društva, roditelja i čitavog sistema vrednosti.

„Potrebno ih je okrenuti obrazovanju kako se ne bi dešavalo da postanu problem društva, kada iz beznadežne situacije izlaz vide jedino u kriminalu“, poručio je Vasin.

Prema njegovim rečima, prosjačenje je postalo „uobičajena pojava, koja retko izaziva emotivnu reakciju“.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Centra za socijalni rad Grada Novog Sada, novosadskog Svratišta za decu, policije, pokrajinskog Zavoda za socijalnu zaštitu, Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu, predstavnici pojedinih osnovnih škola, Pokrajinskog ombudsmana, nevladinih organizacija i UNICEF-a.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga