Jovanović: Autonomija Vojvodine je politički projekat, a ne pitanje jedne stranke

Dušan Mijić: Vojvodina Vojvođanima!

14. dec 2014

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da vojvođanska autonomija mora da bude politički projekat, a ne pitanje jedne ili dve političke stranke.

“Vojvodina je uporište za modernizaciju Srbije. Ideja autonomije Vojvodine ne može se svesti na prebrojavanje poslanika u Skupštini Vojvodine”, rekao je Jovanović na izbornoj skupštini LDP-a Vojvodine.

On se založio za razgovor sa političkim strankama o pitanju autonomije Vojvodine i dodao da nijedna tema u tim razgovorima ne sme da bude zabranjena a cilj treba da bude da Vojvodina stane na noge.

Jovanović je zatražio da šef poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković bude pušten iz pritvora jer njegova odbrana sa slobode nije pretnja ni za koga.

“Šta je cilj pritiska na pokrajinske vlasti? Da li postoji bilo kakav projekat, sem želje da se dođe na vlast i da se jedna vrsta nemoći, koja je vidljiva i sada u pokrajni, zameni drugom vrstom nemoći?”, upitao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, u društvu u Srbiji ne postoji plan već samo spisak problema.

On je oštro kritikovao Vladu Srbije i rekao da nije u interesu Srbije da u njoj sedi 20 nesposobnih ministara, poput ministra spoljnih poslova koji sada uči engleski jezik, ministarke urbanizma koja ne zna šta je urbanizam, ministra energetike koji ne zna šta je energetika, ministarke poljoprivrede, kojoj javnost ne zna ni prezime, guvernerke Narodne banke Srbije koja je tada prvi put ušla u centralnu banku.

“Ako sa 200 poslanika nisi u stanju da nešto uradiš, onda se građani s pravom pitaju da li politika uopšte služi za menjanje stvari na bolje”, rekao je Jovanović.

Dodao je da nije za “rat” sa Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom i rekao da cilj u društvu treba da bude da se ispravi ono u čemu su prethodne generacije grešile.

Potpredsednik LDP-a Dušan Mijić ocenio je da zvanični Beograd i danas Vojvodinu doživljava kao “ratni plen”.

“I danas je na delu proceš poništavanja autonomije Vojvodine, i danas SNS sa svojim desničarskim saveznicima svaki pokušaj razgovora o autonomiji Vojvodine pokušava da prikaže kao separatizam”, ocenio je Mijić.

Prema njegovim rečima, Vojvodina je najviše zainteresovana za evropski put Srbije, jer svojim istorijskim, kulturološkim i civilizacijskim nasleđem ima za to interesa.

Mijić je rekao da je danas usvojen i Statut LDP-a Vojvodine, koji će biti predložen i na izbornoj skupštini cele stranke, a čiji je cilj da pokrajinska organizacija stranke dobije punu autonomiju u skladu sa zalaganjem partije za široku autonomiju Vojvodine.

Čedomir Jovanović je podržao ovaj predlog statuta i rekao da će u Beogradu imati punu podršku za sve pokrajinske inicijative i “apsolutno uvažavanje” pokrajinskih interesa.

Dušan Mijić je rekao da se programski cilj LDP-a Vojvodine može definisati devizom “Vojvodina Vojvođanima”.

Novoizabrani predsednik Pokrajinskog odbora LDP-a Saša Šućurović rekao je da će mu glavni cilj biti obnova i unapređenje stranačke infrastrukture. Šućurović je i predsednik opštine Novi Bečej.

Članica Političkog saveta LDP-a Danica Stefanović kazala je da da ta stranka mora veliku pažnju da posveti obrazovanju.

Za zamenika predsednika Pokrajinskog odbora LDP-a izabran je Predrag Patić iz Pančeva, a u najužem rukovodstvu su i Svetlana Sabo iz Sremske Mitrovice i Robert Šebek iz Subotice.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga