Josipović tražio od predsednice Hrvatske da se uključi u REKOM

Kolinda Grabar Kitarović nije odgovorila na Josipovićevo pismo ni nakon mesec dana

11. maj 2018

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović uputio je pismo aktuelnoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović u kojem ju je pozvao da se uključi u inicijativu za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije (REKOM), ali mu ona ni nakon mesec dana nije odgovorila.

“Time biste Hrvatsku pozicionirali kao predvodnicu u regiji kada je reč o suočavanju s prošlošću i rešavanju bolnih humanitarnih pitanja koja opterećuju unutrašnje i međunarodne odnose. Posebno, utvrđivanje sudbine nestalih osoba važan je deo humane politike koju je Hrvatska vodila u odnosu na žrtve rata”, naveo je Josipović u pismu, u koje je agencija Beta imala uvid.

On je podsetio da se kao nestali još uvek vodi više od dve hiljade građana Hrvatske i dodao da su napori da se počinioci zločina otkriju i kazne, da se otkrije sudbina nestalih te da ih se dostojno pokopa, samo delimično dali rezultat.

“Slobodan sam Vam skrenuti pažnju na činjenicu da, osim napora državnih tela da se kazne počinioci ratnih zločina i reši pitanje sudbine nestalih osoba, već više godina deluje inicijativa REKOM. Tu sam inicijativu u vreme mog predsedničkog mandata podržavao zajedno sa drugim predsednicima ili premijerima iz novonastalih država u regiji”, naveo je Josipović.

Dodao je da su u navedenoj inicijativi učestvovali i istaknuti stručnjaci, a da je njegova izaslanica bila profesorica Zlata Đurđević sa Pravnog fakulteta u Zagrebu.

“Delovanjem eksperata otpale su mnoge kritike statuta REKOM-a pa smatram da je time postavljena dobra osnova za nastavak plemenite misije REKOM-a”, kazao je Ivo Josipović.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga