Josipović: Susret sa Nikolićem nije moguć

"Naš susret ima smisla samo onog trenutka ako zajedno možemo poslati neku poruku, inače je efekat potpuno suprotan"

19. dec 2012

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem “trenutno nije moguć” i da je teško reći da li bi i kad bi moglo biti tog susreta.

„Naš susret ima smisla samo onog trenutka ako zajedno možemo poslati neku poruku, inače je efekat potpuno suprotan i za srpsku i za hrvatsku javnost. Ovog trenutka mislim da je bolje da još malo tražimo puteve“, rekao je Josipović u emisiji “Radar” Radio-televizije Vojvodine.

On je dodao da se ne sme dozvoliti da razlike, koje se trenutno uočavaju i prikazuju u javnosti, prerastu u trajno stanje. Josipović je naglasio da odnosi između dve države nisu pitanje jednog trenutka. “Vremenom će doći do redefinicije naših odnosa prema istoriji i da će određena istorijska distanca ostaviti više prostora za, što bismo slikoviti nazvali, zajednički udžbenik (istorije)“, kazao je predsednik Hrvatske.

Josipović je još rekao da hrvatsko zakonodavstvo daje mogućnost bolje participacije manjina, jer u toj zemlji postoje rezervisana mesta za predstavnike manjina, ne samo u državnom parlamentu već i u jedinicama lokalne samouprave. „Države treba da budu velikodušne prema manjinama, jer ne ugrožavaju manjine naše države već su one naše bogatstvo“, kazao je on.

Josipović je rekao da je došlo do zastoja u povratku srpskih izbeglica u Hrvatsku. „Sada su bolji uslovi za povratak iako uslovi života u povratničkim krajevima u Hrvatskoj nisu dobri ni za Srbe ni za Hrvate, pre svega zbog ekonomskih razloga“, kazao je Josipović.

(RTV) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga