Josipović smijenio analitičara zbog ocjene o referendumu

Jović je u časopisu Fakulteta političkih nauka "Politička misao" napisao da su referendumi o nezavisnosti u bivšoj Jugoslaviji, osim crnogorskog iz 2006, bili neliberalni

02. okt 2014

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović razriješio je dosadašnjeg glavnog analitičara Dejana Jovića zbog tvrdnje da je referendum o nezavisnosti Hrvatske bio neliberalan i antidemokratski.

„Ta izjava je štetna i pogrešna i zato sam donio odluku o razrješenju Jovića\“, rekao je Josipović novinarima.

Jović je u časopisu Fakulteta političkih nauka „Politička misao“ napisao da su referendumi o nezavisnosti u bivšoj Jugoslaviji, osim crnogorskog iz 2006, bili neliberalni.

„Možda su bili demokratični ako se pod demokratijom podrazumijeva samo utvrđivanje koga ima više, a koga manje“, napisao je Jović, prenose agencije.

Ali, smatra on, liberalni sasvim sigurno nisu bili, jer nije bilo dovoljno slobode da bi svako bez opravdanog straha od drastičnih posledica mogao reći tačno ono što misli.

„Nije bilo dovoljno slobode. A nema je ni danas. Agresivnost i nasilje bile su glavne karakteristike naših referenduma o nezavisnosti“, ocijenio je Jović.

Referendum o hrvatskoj samostalnosti održan je 19. maja 1991. godine, a glasalo je 83,56 odsto birača. Njih 94,17 odsto izjasnilo se za samostalnost, a za ostanak Hrvatske u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi, što je bila druga ponuđena opcija, glasalo je 1,2 odsto građana. Sabor Hrvatske donio je 25. juna 1991. ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti te države.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga