- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Josipović: Negovati odnose Srbije i Hrvatske

Hrvatski predsednik, koji je jutros stigao u Srbiju, izjavio da je normalno da ima uspona i padova u odnosima Srbije i Hrvatske i da odnose treba nadograđivati.

Ivo Josipović tokom prepodneva boravi u Vojvodini, a sastanak s predsednikom Srbije zakazan je za poslepodnevne časove.

Po dolasku u Srbiju, Josipović se uputio u vojvođansko selo Kukujevci, koje jedno od sela iz kojih je tokom 90-ih godina etnički čišćeno lokalno hrvatsko stanovništvo, za šta se u Hagu sudi lideru srpskih radikala Vojislavu Šešelju.

Ispred loklane crkve, jedne od najstarijih katoličkih crkava u Vojvodini, Josipović se sastao sa sveštenicima, a potom i sa predstavnicima lokalne vlasti i udruženja Hrvata. Nakon toga on je otputovao u Šid, gde se sastao s predstavnicima lokalnih vlasti i udružnja Hrvata.

„Zločine iz prošlosti ne smemo zaboraviti. Zato postoje sudovi. Na nama koji vodimo politiku je da gradimo mostove prijateljstva“, rekao je Josipović i dodao da su sva državna tela u Hrvatskoj posvećena miru i saradnji u regiji.

On je takođe pozvao građane hrvatske nacionalnosti da se na predstojećem popisu stanovništva u Srbiji slobodno izjasne kao Hrvati. „Očuvajte svoj nacionalni identitet, budite ponosni na svoje hrvatstvo i budite lojalni građani države Srbije“, rekao je on.
Predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da u Vojvodini danas niko ne treba da se plaši da se izjasni kao Hrvat, Mađar, Rumun, Slovak…

Prema njegovim rečima u pokrajini niko ne treba da se plaši ako ne pripada većinskom narodu, ne govori većinskim jezik i ne pripada većinskoj crkvi.

Pajtić ocenio da između Srbije i Hrvatske ima puno više sličnosti nego razlika i dodao da je zajednička budućnost dve zemlje u evropskoj porodici naroda.

Josipović će popodne u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, a sutra učestvuje na Devetom regionalnom samitu Unesko o savremenoj umetnost i pomirenju u jugoistočnoj Europi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!