Josipović: Nastaviću da doprinosim pomirenju u regionu

"Moj stav o pomirenju u regionu ostao je nepromenjen, ali sada imam i veće mogućnosti nego pre da kroz politiku radim na tome."

19. jul 2010

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas u Beogradu da će u svom političkom angažmanu nastaviti da pokušava da doprinese pomirenju u regionu.

Josipović je novinarima nakon sastanka s predstavnicima nevladinih organizacija iz Srbije rekao da je tokom 1990-tih godina i sam bio deo civilnog društva i da je ponosan na taj deo života. „Moj stav o pomirenju u regionu ostao je nepromenjen, ali sada imam i veće mogućnosti nego pre da kroz politiku radim na tome“, poručio je hrvatski predsednik.

On je dodao da je u predsedniku Srbije Borisu Tadiću našao partnera za rad na normalizaciji odnosa, ali i za pružanje satisfakcije žrtvama ratova i procesu pomirenja. Josipović je ocenio da su odnosi u regionu u poslednje vreme u usponu, i dodao da zna da za one koji su stradalnici i žrtve vreme sporo ide. „Mnogo je lakše govoriti o rešavanju problema nego ih stvarno i rešavati. Pravda i razumevanje ne dolaze lako“, ocenio je Josipović.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izrazila je zadovoljstvo što se od juče na ulicmaa Beograda srpska i hrvatska zastava vijore jedna pored druge. Ona je ocenila da je to značajan simbolični momenat, i znak novih strategija i politika u regionu. Kandićeva je apelovala na Josipovića i političare u regionu da podrže procese suočavanja sa prošlošću zarad bolje budućnosti.

Predstavnici nevladinih organizacija na sastanku su govorili o potrebi normalizacije odnosa u regionu, slobode kretanja ljudi, rešavanja problema u BiH i na Kosovu, kao i problema povratka izbeglica, povratka imovine, slobode medija i ljudskih prava marginalizovanih grupa, poput LGBT populacije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga