Josipović: Milošević je glavni krivac za zločine u bivšoj Jugoslaviji

Glavni krivac za sve zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije je Slobodan Milošević, kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović

06. maj 2010

Glavni krivac za sve zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije je Slobodan Milošević, kazao je u četvrtak u Šibeniku hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
Josipović je to rekao komentirajući istup srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića koji je na sastanku Jadransko-jonske inicijative (JJI) u Anconi u vezi s nedavnim Josipovićevim istupom u parlamentu BiH kazao da je Srbija „također ohrabrena što je u parlamentu BiH izrazio duboko žaljenje zbog toga što je politika koju je vodila Hrvatska pod Tuđmanom ondje izazvala ljudske patnje i podjele“.
Reagirajući na tu Jeremićevu ocjenu Josipović je istaknuo kako u govoru u parlamentu BiH nije spominjao osobe nego je upozorio da su „politike pogriješile u BiH“.
„Mislim da je to svima jasno i ta moja izjava, koja nije bila mjerenje krivnje, bila je poticaj da se prestane nadmetati u prošlosti, da se nadmećemo u sadašnjosti i u budućnosti tko će više pridonijeti miru i posebno, a kad je riječ o Bosni i Hercegovini – ustroju BiH kao funkcionalne države jednakopravnih naroda“, istaknuo je Josipović.
Pritom je kazao kako je njegov istup u parlamentu BiH, osim što je bio njegov „skup dobrih želja Bosni i Hercegovini“, bio je i „poticaj otvaranju pozicije hrvatskog naroda u BiH da u predstojećim ustavnim promjenama postigne svoju jednakopravnost“.
„Moja politika, počevši od tog govora (u parlamentu BiH), i prije, a bit će i ubuduće, jest i poziv svim vladama u regiji da se manje nadmeću u prošlosti nego da rješavaju probleme ljudi“, kazao je Josipović.
Po Josipovićevim riječima otvorena pitanja koja imaju sve zemlje u regiji zaslužuju da se vlade bave njihovim rješavanjem „a da se manje licitira tko je što rekao i kako je izgledala neslavna prošlost“.

(FENA)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga