Josipović: Kasno za povlačenje tužbe

Predsjednik Hrvatske smatra da je prekasno za povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije

23. feb 2014

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u subotu je u Splitu rekao kako je sada kasno da Hrvatska povuče tužbu za genocid protiv Srbije, „jer smo“, istaknuo je, „ušli u fazu u kojoj nije moguće doći do dogovora“.

„Po meni, a o tome sam govorio i prije, moglo se više postići nekim dogovorom u ranijoj fazi, ali evo, takve su uglavnom bile političke okolnosti, dogovora nije bilo. Vidjet ćemo što će sud odlučiti“, kazao je predsjednik RH tokom posjete skupu maslinara, ocijenivši kako hrvatsko insistiranje na tužbi ne bi trebalo utjecati na odnose između Srbije i Hrvatske.

„Neće biti nikakvih negativnih posljedica, jer obje države znaju da je sudski spor nešto što može završiti na različite načine. Jedno su, zapravo, razmatranja što je bilo u prošlosti. Zločina je bilo strašno puno, to svi znamo. Jesu li dosegli pravnu kvalitetu genocida – to će odlučiti sud, vidjet ćemo“, rekao je hrvatski predsjednik.

„Legitiman politički pokret“

Za skore parlamentarne izbore u Srbiji kazao je kako je to stvar „naših susjeda, koji će izabrati one političare i političke opcije za koje smatraju da su njima najbolje“. Hrvatska kao susjed očekuje, dodao je, da svaka nova vlada bude sposobna i voljna širiti dobru saradnju, te da se rješavaju nagomilani problemi kojih je još mnogo.

„U tom kontekstu treba još puno raditi na pravima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, ali i srpske manjine u Hrvatskoj“, rekao je.

Novinare je zanimalo i njegovo mišljenje o Željki Markić i mogućem okupljanju desnice pod njenim vodstvom, na što je odgovorio da je to legitimni politički pokret, te da stoga nema nekog posebnog komentara. Izrazio je nadu da će taj politički blok radom doprinijeti demokratiji i Hrvatskoj.

Na upit novinara je li zadovoljan radom glavnog državnog advokata Mladena Bajića i misli li da je vrijeme da ga nakon 12 godina naslijedi neko drugi, Josipović je odgovorio da o tome ko će biti glavni tužilac odlučuje Sabor, pa se zato ne želi upuštati u takve komentare.

„Ipak bih rekao da je riječ o nekoliko godina uspješnog rada. Bilo je dobrih rezultata. Mislim da smo svi skupa, pa i gospodin Bajić koji je za to zaslužan, napravili puno na progonu korupcije i organiziranog kriminala. A, naravno, sada treba vidjeti što će odlučiti Sabor, treba li i dalje ostati ili će doći netko novi“, rekao je.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga