Josipović: Hrvatska podržava celovitost BiH

Mirna, strabilna i prosperitetna BiH, uređena onako kako žele njena tri konstitutivna naroda, ono je što što želi i Hrvatska i za šta se zalaže

30. maja 2010

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je danas da je BiH veoma važan partner Hrvatskoj, koja podržava njenu celovitost i ravnopravnost svih njenih naroda.
„Mirna, strabilna i prosperitetna BiH, uređena onako kako žele njena tri konstitutivna naroda ono je što što želi i Hrvatska i za šta se zalaže. Sve želje koje imamo za Hrvate u BiH imamo i za predstavnike druga dva naroda – Bošnjake i Srbe“, kazao je Josipović posle sastanka s premijerom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom u Derventi.
Navodeći da se mali broj izbeglih Hrvata vratio u BiH, on je istakao da treba učiniti sve da taj povratak bude održiv.
Dodik je pozvao sve izbegle Hrvate da se vrate u RS, poručujući da im Vlade RS garantuje bezbednost.
On je najavio da će otići u Hrvatsku da bi se u direktnom razgovoru sa izbeglim Hrvatima koji žele da se vrate na područje RS, upoznao sa njihovim konkretnim problemima i potrebama.
„Stabilnost i održivost BiH u okviru Dejtonskog sporauzma nije upitna, kao ni njena celovitost u okviru evropskih integracija“, kazao je premijer RS.
Navodeći da vlasti RS ne spore evropske integracije, Dodik je istakao da je važno da domaći političari u BiH sami donose rešenja, a ne da im se ona nameću sa strane.
Josipović i Dodik razgovarali su i o problemu Srba izbeglih iz Hrvatske, navodeći da je ovo prvi korak u njihovoj saradnji i ističući da se samo kroz razgovore mogu rešavati sva otvorena pitanja.
Hrvatska delegacija i delegacija Vlade RS razgovarale su i o ekonomskoj saradnji.
Predsednik Hrvatske prethodno je razgovarao s predstavnicima hrvatskih političkih stranaka u BiH.
U delegaciji Hrvatskesu, osim Josipovića, i potpredsednica hrvatske vlade Đurđa Adlešić, predsednica HNS-a Vesna Pusić, predsednik SDSS-a Milorad Pupovac, Igor Dragovan iz SDP-a i Ivan Bagarić iz HDZ-a.
Iz Dervente Josipović je otputovao u Sijekovac, Briševo i Kozarac, mesta na kojima su u toku rata stradali Srbi, Hrvati i Bošnjaci.
U Banjaluci će se Josipović sastati sa banjalučkim biskupom Franjom Komaricom i predstavnicima Hrvata iz RS, a najavljeno je da će prisustvovati radnoj večeri koju organizuje srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović.
Josipović je prvi hrvatski predsednik koji je posetio RS.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga