“Još uvek” Vojvodina

Nikolićeva pretnja ili frojdovski “lapsus”

14. feb 2014

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, poznat i kao master četnički vojvoda, posetio je danas vojvođansku prestonicu, preciznije sigurnu kuću srpskog nacionalizma Maticu srpsku. Dao je svoj intelektualni doprinos predstavljanju drugog toma Srpske enciklopedije, sve u društvu drugih intelektualnih gromada – sveštenstva SPC, akademika SANU, vođstva Matice srpske i drugih. Tu su bili i predstavnici lokalne novosadske i pokrajinske vlasti.

Obraćajući se svesrpskom skupu, pozdravivši preosveštenstvo i druge velikane, Nikolić je ljubezno pozdravio i predstavnike vlasti. Poseban je pozdrav uputio “poštovanim članovima Vlade još uvek autonomne pokrajine Vojvodine”.

Novinari su od osoba iz Nikolićevog protokla unapred dobili odštampan govor predsednika, a u njemu nije bilo pozdrava zvaničnicima iz pokrajine. Očigledno je Nikolić improvizovao i izjavio nešto što je možda hteo, možda nije, ali što zvuči kao pretnja da će uskoro, verovatno za vreme naprednjačkog vakta, autonomija biti ukinuta.

Možda je Nikolić hteo da kaže da ova Vlada Vojvodine neće još dugo, i da će naprednjaci uz pomoć partnera preuzeti vlast u pokrajini bez izbora ili sa njima. Možda je hteo da kaže da je termin Vlada Vojvodine neustavnna kategorija posle odluke Ustavnog suda Srbije kojom su ionako male i simbolične nadležnosti autonomne pokrajine dodatno sužene. Ali čak i ako mu nije bio cilj da uputi pretnju građanima Vojvodine da će autonomija biti ukinuta, Frojd bi imao šta da kaže o ovom „lapsusu”.

Inače, poseta Nikolića Novom Sadu donela je probleme novinarima, koji su “zbog velikog broja zvanica” program pratili u susednoj prostoriji, putem live streaminga sa sajta Matice, onemogućeni da uđu u salu i zajedno sa predsednikom osete atmosferu ovog skupa.

Tokom predstavljanja knjige, Matica srpska organizovala je i kulturno-umetnički program u kojem je učestovao Novosadski kamerni hor, koji je izveo himnu „Bože pravde”, pesmu „Tebe pojem” Stevana Mokranjca, „Divna noći” Stanislava Biničkog i, razume se, „Vostani Serbije”.

U pozdravnoj reči predsednik Matice srpske Dragan Stanić naglasio je – „svi smo prepozali pesme koje je hor izveo, a posebno i razume se Vostani Serbije”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga