Još se ne zna šta će ko da radi

Pokrajinski upravni okruzi
Uvođenje instituta „pokrajinskog upravnog okruga“, koje je predviđeno nacrtom n…

25. sep 2008

Pokrajinski upravni okruzi

Uvođenje instituta „pokrajinskog upravnog okruga“, koje je predviđeno nacrtom novog statuta AP Vojvodine, izaziva nedoumice u javnosti o tome zbog čega se takav institut zapravo uvodi, kad već, primećuje se, naizgled postoje republički okruzi.

Postavljaju se pitanja gde će im biti granice i kakve će nadležnosti imati, koliko će opteretiti troškove pokrajinske administracije koja je, primera radi, u 2007. godini pojela deset odsto raspoloživog novca, kakve veze imaju budući okruzi sa zahtevima mađarskih stranaka u Vojvodini, te zašto bi u Banatu bila četiri sedišta okruga, u Bačkoj dva, a u Sremu – jedno? Niz tih pitanja juče je dopunjen i kritikom Udruženja građana „Savet pančevačkih seniora“ (SPAS) koji su nezadovoljni tretmanom Pančeva u nacrtu statuta APV, kao jednog od sedišta pokrajinskog upravnog okruga. To udruženje poslalo je pismo vojvođanskim funkcionerima u kojem izražava duboko nezadovoljstvo Pančevaca nacrtom statuta Vojvodine jer se predlaže da se Južnobanatski okrug podeli između Pančeva i Vršca.

Ideja da se Pančevu oduzme sedište celog okruga je samo nastavak dosadašnjih degradacija Pančeva, prenosi Tanjug, jer je „Pančevcima dato pravo da žive u najzagađenijem gradu, ali ne i pravo da raspolažu delom dohotka fabrika zagađivača“, piše u pismu SPAS-a. Pančevci smatraju da će sadašnji centri okruga (Republike) „u skorijoj budućnosti biti centri regija“, pa je vrlo važno, ocenjuju u Udruženju građana SPAS, da se Pančevo izbori za to da ostane centar cele teritorije južnog Banata.

U nacrtu statuta APV navodi se da se pokrajinski upravni okruzi uvode „u cilju vršenja određenih poslova pokrajinske uprave“ van Novog Sada, koji je predviđen kao sedište organa APV. Ne navodi se koji su to „određeni poslovi“ kojima bi se okruzi bavili. Šef vladajućih demokrata u Skupštini Vojvodine Dragoslav Petrović kaže da se o nadležnosti okruga u ovom trenutku ne može govoriti, jer će to tek biti definisano skupštinskom odlukom, ali ističe da se pokrajinski upravni okruzi uvode kako bi organi APV efikasnije obavljali svoje nadležnosti.

U nacrtu statuta se samo navodi da će na teritoriji APV biti sedam pokrajinskih upravnih okruga i da će njihova sedišta biti u Subotici i Somboru (na teritoriji Bačke), u Kikindi, Vršcu, Pančevu i Zrenjaninu (Banat) i u Sremskoj Mitrovici (Srem).

Kako bi ostale vojvođanske opštine bile raspoređene unutar pojedinih okruga, nacrtom statuta takođe nije određeno, što je u javnosti pokrenulo sumnju da bi pri crtanju mapa okruga, jedna mogla da se poklopi s teritorijom opština u kojima je mađarsko stanovništvo većinsko i da na taj način bude ispunjena težnja mađarskih političkih stranaka u Vojvodini o teritorijalnoj autonomiji te nacionalne manjine. Ta ideja je, inače, ranije više puta odbačena kao neprihvatljiva, i za DS i za LSV, kao koalicione partnere SVM-u u vojvođanskoj vlasti, koje ne pristaju na etnički model upravljanja nekom teritorijom. Za sada, mapa tih okruga ne postoji, već će i to biti određeno skupštinskom odlukom, kazao je nedavno bivši sudija Ustavnog suda Srbije Svetozar Čiplić.

Pokrajinski upravni okruzi se, objašnjava Petrović, ne poklapaju s republičkim, koji za poslove iz republičke nadležnosti postoje i na teritoriji APV. Po njegovim rečima, procenjeno je da je sedam pokrajinskih okruga optimalan broj, i da je takav predlog dat u javnu raspravu. On je negirao sumnju pomenutog udruženja građana iz Pančeva da je ulozi Vršca, kao sedišta jednog pokrajinskog okruga, kumovao koalicioni sporazum DS-a i Pokreta „Vršačka regija – evropska regija“, koje su, inače, zajedno i u skupštinskoj većini u APV.

– Sagledavajući strukturu, veličinu i specifičnosti regiona oko Vršca, mogućnosti povezivanja grupe opština oko Vršca, procenili smo da bi organi APV tako efikasnije vršili svoju funkciju – kazao je Petrović za naš list.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga