Još jedno noćno rušenje: Srušen nelegalni verski objekat Islamske zajednice

Meštani akciju rušenja smatraju nelegalnom i ne isključuju mogućnost protesta

26. maj 2017

U Zemun Polju je, tokom noći, srušen nelegalno izgrađeni verski objekat koji je podigla Islamska zajednica, javila je televizija N1.

Kako se navodi, akcija rušenja je počela u toku noći, između 3.00 i 4.00 sata posle ponoći. Jake policijske snage i žandarmerija blokirale su naselje i bile su raspoređene u tri prstena bezbednosti oko naselja. Oni su u međuvremenu napustili naselje i ostali su samo meštani koji su za N1 rekli da su nezadovoljni i besni zbog rušenja verskog objekta.

Meštani su kazali i da akciju rušenja smatraju nelegalnom i ne isključuju mogućnost protesta u narednim danima.

N1 prenosi da su oni počeli da čiste ostatke objekta i poručuju da će svoje molitve i druge verske običaje do daljeg obavljati na ulici.

Dodaje se da je srušen sprat i potkrovlje na ovom objektu koji je počeo da se gradi 2014. godine bez dozvole. Radovi su više puta zaustavljani ali i nastavljani bez dozvole.

Na pitanje N1 da li je ikada podnet formalni zahtev za izdavanje građevinske dozvole za ovaj verski objekat, meštani Zemun Polja su rekli da su imali „usmeni dogovor“ sa nekadašnjim čelnicima opštine Zemun da mogu tu da grade.

Akcija rušenja, kako se navodi, trajala je dva sata.

I beogradska opština Zemun potvrdila je danas da je u toku noći srušen bespravno podignuti objekat Islamske zajednice Srbije u naselju Zemun Polje, u toj opštini.

U njihovom saopštenju se navodi da je reč „o objektu na kojem su radovi obavljani bez dozvole i nakon što je građevinska inspekcija opštine Zemun više puta zatvarala gradilište i podnosila krivične prijave“.

„Uprkos svemu, radovi su nastavljeni. Kako je građevinska inspekcija na osnovu zakona donela Rešenje o uklanjanju nelegalnog objekta i Zaključak o dozvoli izvršenja tog rešenja i to dostavila investitoru, koji je nastavio sa izvođenjem bespravnih radova, izvršeno je rušenje bespravno započetog objekta 26. maja u jutarnjim časovima“, piše u saopštenju.

Inače, uklanjanje ovog objekta bilo je planirano za juče ali se, kako navodi N1, od toga odustalo jer se okupio veliki broj građana koji su sprečili rušenje.

Tada je najavljeno da će se o ovom pitanju sledeće nedelje voditi pregovori između predstavnika Islamske zajednice u Srbiji i gradske vlasti.

(Autonomija, N1, foto N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga