Još jedan incident u Temerinu

U noći između petka i subote oko pola dva nepoznati počinioci ciglama su razbili prozore i roletne na jednoj porodičnoj kući

10. feb 2013

U mestu Temerin u blizini Novog Sada desio se još jedan incident, za koji pojedini mediji i političke stranke tvrde da ima karakter međuetničkog incidenta.

U noći između petka i subote oko pola dva nepoznati počinioci ciglama su razbili prozore i roletne na jednoj porodičnoj kući, prenosi informativni portal na mađarskom jeziku Vojvodina danas (Vajdasag Ma, www.vajma.info).

Predsednik regionalne organizacije Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Bela Čorba u saopštenju za javnost je naveo da je stradala kuća stanovnika Temerina Z.I. i dodao da je reč o „vandalskom napadu“.

Nakon verbalnog sukoba, jedna grupa srpskih mladića gađala je pivskim flašama trojicu maloletnih Mađara koji su potražili spas u kući prijatelja.

„Napadači, psujući majku mađarsku onima koji su u kući, prvo su pesnicama udarali u roletnu uličnog prozora, pa su otišli. Međutim, ubrzo su se vratili brojčano ojačani, tako da se broj napadača popeo na oko deset, koji su ciglama i kamenjem razbili roletnu i stakla na prozoru“, naveo je portal Vojvodina danas.

Dodaje se da je ciglom pogođen i jedan mladić mađarske nacionalnosti, koji nije teže povređen.

Porodica je slučaj prijavila policiji i prema nezvaničnim informacijama dvojica napadača su privedena, naveo je Vojvodina danas.

Bela Čorba je u saopštenju za javnost zatražio da nadležni organi preduzmu odgovarajuće mere i da imaju u vidu „etničku konotaciju“ celog slučaja.

On je zatražio i da se policijska stanica u Temerinu brojčano ojača, kao i da se izvrši kontrola rada „sumnjivih klubova“ iz kojih nasilnici obično i kreću u obračune.

Policija potvrdila incident 

Novosadska policija potvrdila je danas da se u Temerinu dogodio incident i da je privedeno pet mladića osumnjičenih da su flašama gađali grupu maloletnika.

Policija je saopštila da se pet mladića tereti za nasilničko ponašanje, jer su na ulici gađali flašama trojicu masloletnika koji su se zatim sklonili u kuću svoga druga.

Sumnja se i da su potom gađali ciglama tu kuću i razbili prozor na njoj. Privedeni mladići su stari od 19 do 23 godine, saopštila je policija.

Pastor: Novi incident u Temerinu duboko zabrinjava

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor upozorio je danas da novi incident u Temerinu samo potvrđuje da nadležni državni organi moraju energično i brzo pristupiti primeni mera koje će sprečiti dalje pogoršanje bezbednosne situacije u ovom mestu, kao i u čitavoj Vojvodini.

„Poslednji događaji u Temerinu dodatno potkrepljuju strah i nesigurnost građana za svoju i bezbednost svoje dece, i urušavaju međunacionalno poverenje i poštovanje“, naveo je Pastor u saopštenju za javnost.

Podsetio je da je pre dva dana uputio pismo predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću, u kojem je izrazio duboku zabrinutost zbog toga što institucionalni mehanizmi zaštite lične i imovinske bezbednosti u Vojvodini ne funkcionišu.

Ocenio je da bi olako pristupanje i ignorisanje ovih događaja moglo dovesti do zabrinjavajućih posledica.

„Ponovo ukazujem na to je krajnje vreme da se ovim događajima pristupi sa maksimalnom odgovornošću. Insistiramo na tome da policija i pravosudni organi u najbržem mogućem roku utvrde sve okolnosti i razjasne motive pod kojima se dogodio najnoviji incident u Temerinu i o tome obaveste javnost, kao i da se odgovorni adekvatno sankcionišu“, istakao je Pastor.

LSV: Povećati broj policajaca u Temerinu i zaustaviti incidente

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od MUP-a Srbije da se poveća broj policijaca u Temerinu i konačno zaustave međunacionalni incidenti.

„Nije dovoljno da vinovnici tuča budu samo privedeni, potrebno je sprečiti da tuča uopšte i bude. Niko ne sme da strepi na ulici za svoju ili bezbednost svog deteta. Bezbednost je jedno od osnovnih ljudskih prava“, navodi se u saopštenju za javnost LSV-a.

Ta stranka je podsetila da je pojačanim prisustvom policije u jesen 2011. godine i zaustavljen sličan talas nasilja.

„Učestalost tuča u ovom mestu i onih za koje je utvrđeno da su etnički motivisane i onih koje to nisu bile, odavno je prevazišla sve granice i nikako ne doprinosi negovanju tradicionalno dobrih međunacionalnih odnosa koji su karakteristični za Vojvodinu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da treba da se istraži da li postoji međuetnička distanca među mladima, Koliko na incidente utiče alkohol, ko je i kako do sada odgovarao za incidente u poslednjih nekoliko godina.

LSV je podsetila da je pre nekoliko dana zatražila od predsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da podnese ostavku zbog pogoršanja bezbednosne situacije u Vojvodini.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga