Još 3.500 obolelih od vijetnamskog sindroma

Podatak je iznelo Ministarstvo hrvatskih branitelja demantujući time priče po kojima je, nakon ukidanja dijagnoze ministru Predragu Matiću, usledilo masovno "brisanje posttraumatskog stresnog poremećaja PTSP-a" nekom političkom odlukom

27. feb 2012

Broj oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) u Hrvatskoj se, u samo godinu dana, povećao za više od 3.500.

Zahtjev ministra Predraga Matića za ukidanje invalidnosti stečene temeljem dijagnosticiranog PTSP-a, koji je podnio ljetos dok je još bio na funkciji savjetnika predsjednika Ive Josipovića te slučajevi u kojima su pojedini branitelji pozvani pred povjerenstva te im je ukinuta invalidnina koju su imali zbog te bolesti, pobudila je sumnju da se događa nešto neobično.

No iz odgovora koji je Tportal dobio iz Ministarstva hrvatskih branitelja, kontakata s pojedinim udrugama koje okupljaju branitelje liječene od PTSP-a, ali i uvjeravanja dr. Vlade Jukića, ravnatelja Klinike za psihijatriju Vrapče, takve su sumnje neutemeljene.

‘Kada čovjek radi, kada je društveno koristan, ne stigne razmišljati o nekim posljedicama rata, jednostavno nema mjesta za takve stvari. Kada sam shvatio da više ne razmišljam o tome što mi se dogodilo u ratu, u logoru, svjesno sam se riješio materijalne pogodnosti koju sam imao’, izjavio je, gostujući nedavno na HTV-u, ministar Matić.

Iz ministarstva kojem je na čelu potvrđeno je, pak, kako je ‘na dan 31. siječnja 2011. PTSP, kao jedina dijagnoza, utvrđena kod 16.856, a na isti dan ove godine kod 20.353 branitelja’.

‘Temeljem liječničke dokumentacije, postotak oštećenja organizma utvrđuju liječnička povjerenstva koja rade posve autonomno, isključivo po principima medicinske struke’, potvrđeno je iz Ministarstva branitelja.

I iz jedne od udruga koja okuplja tu braniteljsku populaciju – Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Grada Zagreba, tvrde kako se ‘ništa značajno ne događa – samo redoviti i ustaljeni posao’. Navode i kako se uglavnom radi o privremenim rješenjima koja podliježu reviziji drugog stupnja.

Upravo dr. Vlado Jukić, ravnatelj Klinike Vrapče, jedna od najpozvanijih osoba koja može govoriti o problemu PTSP-a, odnosno reviziji invalidnosti, jamči kako se dolaskom ministra Matića na Trg hrvatskih velikana ništa nije promijenilo.

‘Ako netko i dobije poziv, to su slučajevi koji su sumnjivi ili nedostaje dokumentacija, odnosno nedostaju neki novi podaci. Slijedi nova procjena pa se ljudi ponovno zovu pred povjerenstvo pri čemu će ih pregledati pet psihijatara’, napominje dr. Jukić.

Ugledni psihijatar dr. Vlado Jukić objasnio je za Vjesnik što to PTSP, kao posljedica ratnih trauma, predstavlja pod nazivima ‘vijetnamski sindrom’, odnosno ‘vukovarski simptom’.

‘Osoba na malu provokaciju reagira oštro. Uz to, muči je nesanica, ne može spavati cijelu noć, a mora imati i kontrolu nad svim onim što se događa. U kafiću, na primjer, mora sjediti u kutu da bi imao nadzor nad situacijom i da mu se nitko ne može prišuljati iza leđa’, navodi dr. Jukić.

(Tportal)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga