- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Još 17 umetnika povlači izložbe iz KCNS

Grupa od 17 umetnika odlučila je da odustane od termina za izložbe svojih radova u galerijama Kulturnog centra Novi Sad (KCNS), kako bi iskazali protest protiv uređivačke i izlagačke politike aktuelnog direktora ove institucije Andreja Fajgelja.

U dopisu upućenom Ministarstvu kulture Srbije i relevantnim instirucijama, umetnici su naveli da su od KCNS proteklih dana dobili ugovore za izložbe planirane tokom 2014. godine, koji sadrže „niz problematičnih zahteva i klauzula”.

„Problematične odredbe ugovora koji su autori izložbi dobili od KCNS ukazuju na to da i dalje postoji problem odnosa rukovodstva i direktora Andreja Fajgelja prema kulturnim stvaraocima”, kaže se u dopisu.

Umetnici kažu da nadležni u KCNS pritiskaju autore izložbi uvodeći klauzulu da umetnik mora da plati 50.000 dinara kazne u slučaju da ne ispuni sve obaveze iz ugovora, a da istovremeno sebi ostavljaju pravo da kada god to žele pomere termin izložbe ili je otkažu.

Naveli su da su odluke o povlačenju izložbi iz prostora KCNS doneli individualno, ali da su razlozi i zahtevi zajednički, a to je smena Fajgelja sa mesta direktora i vraćanje slobode umetničkog izražavanja u Kulturni centar.

„Dok se u KCNS ne dese ključne promene, odbijamo da svoje projekte realizujemo u njihovim galerijskim prostorima”, upozorili su umetnici i dodali da nije u pitanju bojkot već ukazivanje na problem da kulturu u Srbiji ne smeju voditi nekompetentni ljudi.
Podseća se da su pojedinim autorima već oduzimani termini za izlaganje, kako bi galerijski prostor bio izdavan grupama koje ne pripadaju kategoriji likovnih stvaralaca, niti su njihovi projekti bili odobreni odlukama Saveta KCNS.

Takođe, umetnici su podsetili da je grupa autora koji su zbog odluka direktora KCNS do sada odustali od izlaganja u ovoj instituciji sve veća, te da se među njima nalaze neki od najeminentnijih slikara Vojvodine i Srbije.

Dopis je protpisalo 17 umetnika i to Peđa Šiđanin, Maja Budžarov, Goran Despotovski, Danilo Vuksanović, Milica Milićević, Milan Bosnić, Korina Gubik, Mladen Vračarić, Ana Milosavljević, Marija Labudović, Ivana Bugarinović, Nađa Jovanović, Janoš Tarko, Vukica Vukas, Slađana Đukanović, Dragan Vojvodić i Ana Vujović.

Umetnici iz cele Srbije su započeli bojkotovanje KCNS nakon zabrane izlaganja slike Danijele Tasić na izložbi radova studenata master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja je trebala biti održana 15. oktobra 2013. godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!