Joksimović: SAD i EU se vraćaju na Balkan, žele da uvedu red

Sporazum Srbije i Kosova kao preduslov za pokretanje s mrtve tačke

27. apr 2018

Evropska unija je bila zaokupljena krizama i defokusirana s regiona Zapadnog Balkana. SAD i EU se sada vraćaju na Balkan, žele da uvedu red i da odrede jasan pravac, cilj i datum pristupa, kaže predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

„Srbija ima otežavajuću okolnost, politički kriterijum odnosa sa Kosovom, dok se to ne reši ne može da se posveti reformama i usklađivanju zakonodavstva sa EU. Imamo pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, Španija je zaoštrila stavove i tu imamo dileme šta će se dešavati na sofijskom samitu. Uverena sam da će se pronaći rešenje i da će sve zemlje EU učestvovati na samitu i to je snažna poruka Zapadnom Balkanu. Jedna od formi je da će deklaracija biti potpisana od strane svih članica EU, ali ne i od zemalja Zapadnog Balkana“, navodi Joksimović.

Joksimović smatra da je u interesu i Zapadnog Balkana, i Srbije, i Prištine da se nađe rešenje koje će biti prihvatljivo.

„Biće to izuzetno značajan trenutak za Zapadni Balkan. Čini se da postoji značajan momentum da se određene teme pokrenu s mrtve tačke“, poručuje Joksimović.

Ona kaže da će tri teme biti u fokusu u Sofiji – to su vladavina prava, bezbednost i borba protiv kriminala i korupcije, ali i pitanje infrastrukture i digitalizacije regiona.

(Autonomija/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga