Ješić vratio mandat Skupštini Vojvodine

Goran Ješić prvi je poslanik izabran po većinskom izbornom sistemu koji je podneo ostakvu.

01. avg 2011

Predsednik opštine Inđija Goran Ješić podneo je ostavku na mesto poslanika Skupštine Vojvodine, saopšteno je danas iz Ješićevog kabineta.

Kako se navodi, odluka je doneta u skladu sa presudom Ustavnog suda o nespojivosti funkcije većinski izabranog poslanika Skupštine Vojvodine sa nekom drugom javnom funkcijom.

Goran Ješić stavio je svoj mandat na dalje raspolaganje predsedniku Skupštine Vojvodine Šandoru Egerešiju.

Izbori za Skupštinu Vojvodine obavljaju se po kombinovanom izbornom sistemu, tako što se 60 poslanika bira po većinskom, a preostalih 60 po proporcionalnom izbornom sistemu, kako bi svi gradovi i opštine u Pokrajini imali bar jednog predstavnika u pokrajinskom parlamentu.

Poslanici koji su izabrani po proporcionalnom izbornom sistemu, a obavljali su još neku javnu funkciju, podneli su ostavke prošle godine.

Goran Ješić prvi je poslanik izabran po većinskom izbornom sistemu koji je podneo ostakvu. Pored njega, još oko 15 poslanika obavlja i još neku javnu funkciju.

Ukoliko Skupština Vojvodine ostakvu ne verifikuje šest meseci pre isteka Ješićevog četvorogodišnjeg mandata, zakon predviđa da izbori za novog poslanika ne budu ni raspisani.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga