Ješić: Vlada Vojvodine izgubila većinu

Jerkov: Ješićeve kritike čudne, pokrajinska vlada ima većinu

10. jun 2014

Potpredsednik Vlade Vojvodine i Demokratske stranke Goran Ješić izjavio je danas da je pokrajinska vlada izgubila većinu u parlamentu kada je DS odbila da podrži predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine o promeni izbornog sistema.

„U petak je potpuno jasno poslata poruka da većina ne postoji. Ako neko inicira promenu izbornog sistema, i vi to ne podržite, a na drugoj strani se stvori većina, potpuno je jasna poruka da nemate većinu“, rekao je Ješić u emisiji „Kažiprst“ na Televiziji B92.

On je podsetio da je Demokratska stranka pre dve godine imala 59 poslanika u pokrajinskom parlamentu, dok je za većinu potrebno 61, i ocenio da se mora biti „ekstremno nesposoban“ da bi se takva većina izgubila.

Kako je naveo, Demokratska stranka je za poslanike u Vojvodini birala ljude kojima je svejedno da li sede u DS, Trećoj Srbiji ili Srpskoj naprednoj stranci.

Ješić je kazao da postoji „autizam s naše (DS) strane“ u odnosu prema koalicionim partnerima, i ponovio da će dati ostavku na funkciju u pokrajinskoj vladi kada se isplati novac vodoprivrednim preduzećima.

„Ja čisto sumnjam da postoji volja predsednika Vlade Vojvodine da komunicira sa SVM i LSV. Postoji samo ‘status kvo’ koji će da traje dok SNS ne pokupuje dovoljno poslanika da sruši Vladu Vojvodine“, rekao je potpredsednik Vlade Vojvodine.

Prema njegovim rečima, Pajtić i njegovi najbliži saradnici sami donose sve odluke „na žalost svih članova“ Demokratske stranke, koja nije naučila zašto je kažnjena na izborima 2012. godine.

On je ocenio da za kompetentne ljude nema mesta u pokrajinskoj administraciji, i da se umesto njih na funkcije imenuju nesposobni.

„Ako se ništa ne promeni u politici predsednika Vlade Bojana Pajtića ka koalicionim partnerima, onda je pametnije da sedim kući i radim nešto drugo, da me ne finansiraju građani za posao koji ne radim u njihovo ime“, rekao je Ješić.

Jerkov: Ješićeve kritike čudne, pokrajinska vlada ima većinu

Funkcionerka Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila je za Radio-televiziju Vojvodine da su kritike potpredsednika DS-a Gorana Ješića na račun pokrajinskog premijera Bojana Pajtića „neobične“, te da nisu tačne njegove tvrdnje da ne postoji komunikacija između aktera vladajuće koalicije u Vojvodini koju inače predvode demokrate.

„Svako ima pravo na svoje mišljenje, to u DS nikad nije bilo zabranjeno. Međutim, način na koji je Ješić to uradio bez prethodne rasprave u stranci, jeste pomalo čudan. Verovatno su to odjeci minulih unutarstranačkih izbora, ali vreme je da svi shvate da su ti zbori završeni i da je Bojan Pajtić sad predsednik Demokratske stranke“, rekla je Jerkov u emsiji „Jedan na jedan“ RTV-a.

Ona je dodala i da je „krajnje neuobičajeno“ da Ješić kritike iznosi u medijima, a to, kako tvrdi, nije činio u stranci ili na sednicama vlade Vojvodine, u kojoj je potpredsednik i vodi resor poljoprivrede.

„Jer, da je to izneo na tim mestima, onda bi Ješić bio informisan o tome da komunikacija DS sa koalicionim partnerima postoji“, istakla je Aleksandra Jerkov, koja je i savetnica vojvođanskog premijera.

Ona smtara da je takav Ješićev potez „posledica njegovog nezadovoljstva rezultatima unutarstranačkih izbora“, s obzirom da je on podržavao kandidaturu Dargana Đilasa.

Jerkov je uverena i da aktuelna koalicija DS sa partnerima iz SVM i LSV i dalje ima većinu u pokrajinskom parlamentu, te da inicijativa LSV za izmenu izbornog sistema koju su podržali i naprednjaci i druge opozicione stranke u Skupštini APV nije znak formiranja nove većine.

„Inicijativa LSV za izmenu izbornog sistema nije nova, ali je SNS tu priliku iskoristila da pokaže kako DS nema većinu. DS je to razumela ipak samo kao incijativu za promenu izbornog sistema, odnosno kao situaciju o jednom pitanju oko kojeg se nismo slagali sa LSV“, navela je ona, dodajući da je takvo bilo i obrazloženje Lige.

Komentarišući nezadovoljstvo Lige saradnjom sa DS, o kojem čelnici te stranke u javnosti često govore, Jerkov je kazala da saradnja DS i LSV traje 14 godina i da u tom pogledu postoje usponi i padovi.

Prema njenim rečima, DS ima nameru da reši postojeće probleme sa koalicioni partnerima i da se zajednički usaglase i oko pitanja rekonstrukcije Pokrajinske vlade. Uverena ja de će ta saglasnost biti postignuta, jer, kakao kaže, ne postoje suštinska neslaganja oko ključnih tema među njima vezanih za autonomiju Vojvodine.

„Međutim, SNS čine ljud koji su pre četiri godine izašli iz stranke koja je zagovarala ukidanje autonomije Vojvodine“, kazala je ona, izrazivši sumnju u mogućnost bliže saradnje SVM i LSV sa naprednjaicma upravo zbog razlika u pogledu statusa vojvođanske autonomije. Dodala je i da postoji i interes da i poslanici Nove demokratske stranke, koji su inače napustili klub DS-a podrže rekonstruisanu vladu Vojvodine.

Aleksandra Jerkov kazala je i da DS ne želi da odbije zahteve za razgovore sa koalicionim partnerima, ali ipak nije konkretno odgovorila na pitanje vezano za zahtev LSV za mesto predsednika Skupštine APV, kao ni o mogućoj preraspodeli resora u Pokrajinskoj vladi.

Upitana da li je moguće da rekonstrukcija dovede i do izbora novog premijera APV umesto Bojana Pajtića, ona je rekla da DS ima najveći broj poslanika u pokrajinskoj Skupštini i da ne vidi razlog da „nekom ko ima sedam ili deset poslanika pripadne mesto pokrajinskog premijera“.

Ocenila je i da Bojan Pajtić može kvalitetno da obavlja i funkciju pokrajinskog premijera i funkciju predsednika stranke.

(RTV)

(Beta/RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga