- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ješić: Vlada Srbije da učini nešto povodom suše!

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić ponovio je danas zahtev Vladi Srbije da proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše, ili da donese mere pomoći poljoprivrednim proizvođačima, zbog velikih šteta koje je suša prouzrokovala na usevima.

“Nije važno kako se to zove, već je važno da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima”, rekao je Ješić agenciji Beta i dodao da pokrajinska vlada insistira da se pomogne svim poljoprivrednicima u Srbiji, a ne samo u Vojvodini.

On je podsetio da je Vlada Vojvodine donela set mera pomoći poljoprivrednicima i rekao da to isto očekuje od Vlade Srbije.

“Mora da postoji reakcija republičke vlade i da se pomogne poljoprvrednicima”, kazao je Ješić i negirao navode premijera Srbije Ivice Dačića da ne postoji zakonska osnova za proglašenje elementarne nepogode.

Dačić je juče izjavio da Vlada Srbije po zakonu ne može da proglasi sušu za elementarnu nepogodu, nego može da proglasi stanje vanredne situacije, ali je ocenio da za to nema potrebe.

Dodao je da je Ministarstvo poljoprivrede zaduženo da predloži mere posle sagledavanja posledica suše.

Goran Ješić je ranije izjavio da je, na osnovu izveštaja iz svih 45 vojvođanskih opština i  gradova, šteta od suše na usevima u pokrajini procenjena na oko milijardu evra.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!