Ješić: Uskoro veće investicije u poljoprivredu

Osnovni problem nije primarna proizvodnja, jer imamo dobre seljake, već je najveći problem u prerađivačkoj industriji

07. okt 2013

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas u Kelnu da se nada da će već od naredne godine u sektoru prehrambene industrije u Vojvodini biti realizovane investicije koje će dovesti do povećanja broja zaposlenih i većeg izvoza poljoprivrednih proizvoda.

„Mi imamo već nekoliko ozbiljnih investitora koji će doneti tu dodatu vrednost u oblasti poljoprivrede i nadam se da ćemo već sledeće godine imati priliku da otvorimo nove pogone na teritoriji Vojvodine“, kazao je Ješić na sajmu prehrambene industrije ANUGA u Kelnu.

Predstavljajući potencijale Vojvodine u toj oblasti, Ješić je rekao da izvoz poljoprivrednih proizvoda po hektaru u Vojvodini iznosi 400 evra, što je manje nego u zemljama regiona i daleko ispod proseka najrazvijenijih zemalja.

„Shvatili smo da osnovni problem nije primarna proizvodnja, jer imamo dobre seljake, već je najveći problem u prerađivačkoj industriji koje je malo i zbog toga ne možemo da dostignemo veliki izvoz po hektaru“, naglasio je Ješić

On je dodao da su Vojvodini potrebni investitori i realizacija „grinfild“ projekata, kako bi se povećala proizvodnja, a postojeći potencijali treba da usvoje nove standarde i pronađu nova tržišta.

„Naš izvoz trenutno iznosi 3,6 milijardi dolara na nivou Srbije i daleko je manji nego što je naš potencijal. Ali ukoliko uradimo ove stvari, možemo dramatično da ga povećamo, što je garancija da će svi živeti bolje“, ocenio je Ješić.

Direktor vojvođanskog Fonda za podršku investicijama Aleksandar Stojkov rekao je da su predstavnici Vojvodine došli u Keln da zajednički predstave konkretne projekte potencijalnim investitorima, te da na njemu učestvuje i nekoliko kompanija iz Vojvodine.

„U Vojvodini smo imali uspeha u agrobiznis sektoru, jer je od 2001. godine realizovano oko dve milijarde investicija, a oko 12.000 ljudi dobilo je posao u stranim kompanijama koje kod nas posluju. Ovaj sektor privukao je najviše ulaganja, najčešće kroz privatizaciju, ali i preuzimanje nekih domaćih brendova“, dodao je Stojkov.

Sajam Anuga jedan je od najvećih međunarodnih sajmova iz oblasti prehrambene industrije, koji se svake druge godine održava u Kelnu.

Anuga se ove godine održava od 5. do 9. oktobra i okupila je 6.700 izlagača iz oko 100 zemalja.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga