Ješić: Uhapsiti Vučića i ministarku poljoprivrede

Reakcija na hapšenje poljoprivrednika

18. mar 2016

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) Goran Ješić izjavio je večeras da je hapšenje poljoprivrednika u opštini Sombor srmano, te da jedini koji treba da budu uhapšeni su predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministarka polljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, jer su oni dozvolili da dođe dođe do uzurpacije zemljišta u toj opštini.

Ješić je reagovao na hapšenje šestorice poljoprivrednika koji već mesec dana čuvaju poslednju parcelu od 250 hektara koja nije uzurpirana u opštini Sombor, koji su uhapšeni danas pod optužbom da su napali traktoristu tokom protesta.

„Vučić i Bogosavljević su svojim činjenjem doveli do ovakve situacije u somborskoj opštini i jedini su koji treba za to da snose odgovornost“, kazao je Ješić za agenciju Beta.

Vlada Srbije je 11. marta donela zaključak kojim preporučuje lokalnim samoupravama da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova (uzurpacija), dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste do početka maja i da plate naknadu za njeno korišćenje.

Zaključak je donet na predlog Ministarstva poljoprivrede, a podeljen je i poljoprivrednicima u Somboru, gde paori tvrde da je uzurpirano više od 5.000 hektara državne zemlje i zbog toga su protestovali u više navrata. Taj zaključak je potpisao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

U njemu se lokalnim samoupravama preporučuje da se naknada plati po osnovu vansudskih poravnanja u iznosu prosečne cene zakupa na teritoriji Srbije, odnosno Vojvodine, iako je zakonom propisano da se uzurpatorima mora naplatiti trostruka zakupnina ili lokalna samouprava ima obavezu da ima skine useve sa te zemlje.

Kritike na ovaj Zaključak uputila je ranije i Pokrajinska vlada, kao i pojedine političke partije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga