Ješić: U pripremi strategija razvoja agrara u Vojvodini

Ideja je da izlobiramo kod EU da Vojvodina dobije poseban status

17. jul 2012

Potpredsednik Vlade Vojvodine i sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da će taj sekretarijat u saradnji sa strukovnim institucijama započeti izradu Strategije razvoja poljoprivrede Vojvodine.

Ješić je na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da će Sekretarijatu u izradi stretegije pomoći stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtasrtvo i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

„Ideja je da se oni u ovaj proces uključe kao nosioci strategije plana razvoja, čija će realizacija početi na jesen ove godine i biće određena da traje najmanje pet godina“, rekao je Ješić.

Prema njegovim rečima, strategija je izuzetno važna zbog politike subvencija, a jedna od ideja je da se udruže sredstva Sekretarijata i Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, kojima bi se finansirali održivi projekti, poput izgradnje sistema za navodnjavanje.

„Naša osnovna ideja je da izlobiramo kod Evropske unije da Vojvodina dobije poseban status i da sredstva iz pretpristupnih fondova ne idu preko Ministarstva poljoprivrede, već direktno prema Pokrajini i lokalnim samoupravama“, rekao je Ješić i dodao da Pokrajini zbog toga predstoji veliki admnistrativni posao.

Govoreći o aktuelnim podsticajnim merama Ministarstva poljoprivrede, Ješić je rekao da one ne smeju biti centralističke i da favorizuju određenu proizvodnju, poput mera u stočarstvu od kojih veću korist imaju proizvođači iz Srbije.

„Odluke u poljoprivredi ne smeju biti centralističke i svaki region mora imati poseban status. Zato je decentralizacija poljoprivrede u Srbiji neophodna“, rekao je Ješić i istakao da se o tome mora voditi računa jer je poljoprivreda naš najveći izvozni potencijal i mora imati status kao industrija.

Novi vojvođanski sekretar za poljoprivredu se osvrnuo i na najave da bi zbog suše i loših prinosa ove godine trebalo zabraniti izvoz pšenice i kukuruza, rekavši da nije siguran da bi to bilo najbolje rešenje.

„U takvoj situaciji pojedinci najviše zarade, a prošli put kada je bila takva zabrana pojedine kompanije su ipak mogle da izvoze. U svakom slučaju, treba zadržati izvoz u zemlje u okruženju, jer su to naša tradicionalna tržišta koja bismo na taj način rizikovali
da izgubimo“, rekao je Ješić.

Ješić: Šteta na kukuruzu u Vojvodini oko 70 odsto

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da šteta koju su suša i visoke temperature nanele usevima kukuruza u Pokrajini iznosi oko 70 odsto, zbog čega će se tražiti procena lokalnih samouprava za eventualno proglašenje elementarne nepogode.

Ješić je na konferenciji za novinare u Instititu za ratarstvo i povrtarstvo rekao da će, prema trenutnim procenama, prinosi kukuruza u Sremu biti oko četiri tone po hektaru, dok je situacija u Banatu i Bačkoj mnogo teža i prinosi će iznositi oko dve tone po hektaru.

„Mi ćemo svim lokalnim samoupravama u Vojvodini uputiti dopis da u saradnji sa poljoprivrednim stručnim službama procene situaciju na terenu i nakon toga upute zahtev Vladi Vojvodine za proglašenje elementarne nepogode“, rekao je Ješić.

Dodao je da će nakon toga Vlada Vojvodine izvestiti Vladu Srbije o stanju u opštinama i gradovima u Pokrajini, jer republička vlada jedina može da proglasi elementarnu nepogodu i donese mere kojima će pomoći ugroženim sredinama.

Direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Borislav Kobiljski rekao je da je stanje useva pod kukuruzom katastrofalno, da je situacija sa sojom problematična, dok sušu za sada najbolje podnose zasadi pod suncokretom.

„Ko god je sejao veće sklopove kukuruza, iako smo savetovali da se ove godine seju manji sklopovi jer je količina vlage u zemlji bila izuzetno mala, sada je u velikom problemu“, rekao je Kobiljski.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga