Ješić: Stimulisati domaću prerađivačku proizvodnju

Primarna poljoprivreda ne sme biti u rukama kombinata, zadruga i onih koji pojma nemaju o poljoprivredi

04. nov 2013

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da primarna poljoprivredna proizvodnja mora biti u rukama poljoprivrednika i da treba stimulisati prerađivačku proizvodnju.

„Ona ne sme biti u rukama kombinata, niti starih fiktivnih zadruga koje uzurpiraju zemljište, niti onih koji nikada nisu obrađivali zemlju. Zemljište mora ići na licitaciju i biti ponuđeno pre svega poljoprivrednim proizvođačima“, rekao je Ješić prilikom potpisivanja ugovora o navodnjavanju.

Prema njegovim rečima, posao države je da podstakne investicije u prerađivačkoj proizvodnji i to tako da pomogne da se poljoprivrednici udruže, da im obezbedi sredstva da finalizuju svoj proizvod ili da privuče strance da investiraju u prerađivačku industriju.

On je dodao da je potrebno razvijati prerađivačku proizvodnju, jer ona obezbeđuje konkurenciju i sigurnost za poljoprivrednike i, pre svega, jeftiniju hranu na tržištu Srbije.

„Naš izvoz po hektaru je manji od 400 evra, slovenački je oko 800 evra, 15 zemalja koje su prve bile u EU – 12.000 evra, Belgije 22.000 evra, a Holandije 44.000 evra po hektaru. To ne znači da oni imaju enormne prinose, nego im je prerađivačka proizvodnja mnogo razvijenija. Oni finalizuju proizvode koje zatim izvoze“, naveo je Ješić.

Danas su potpisani ugovori sa registrovanim poljoprivrednim proizvođačima za nabavku sistema za navodnjavanje, u vrednosti od 39,3 miliona dinara.

Uključujući i današnjih 140 ugovora, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu do sada je usmerio 155,3 miliona dinara za 431 korisnika, čime je obezbeđeno navodnjavanje novih četiri i po hiljade oranica i voćnjaka.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga