Ješić: Šteta od suše u Vojvodini oko milijardu evra

Srbija mora da proglasi stanje elementarne nepogode zbog suša, kako bi bar delimično bila nadoknađena šteta poljoprivrednim proizvođačima

06. avg 2012

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da se štete od suše u pokrajini procenjuju na oko milijardu evra.

Ješić je agenciji Beta rekao da je do sada 25 vojvođanskih opština dostavilo pokrajinskoj vladi procenu štete, koja iznosi 64 milijarde dinara.

“Na osnovu toga moguće je proceniti da će ukupna šteta od suše biti oko milijardu evra na teritoriji svih 45 vojvođanskih opština i gradova”, naveo je Ješić.

On je ponovio stav Vlade Vojvodine da država Srbija mora da proglasi stanje elementarne nepogode, zbog suša, kako bi bar delimično bila nadoknađena šteta poljoprivrednim proizvođačima.

“Šteta u Srbiji i šteta u Vojvodini su nemerljive. I prinosi u Srbiji i prinosi u Vojvodini su nemerljivo u korist pokrajine. Vlada Srbije treba da pomogne poljoprivrednicima tako što će omogućiti regresiranje jesenje setve, kroz regresiranje semenske robe, veštačkog đubriva i goriva”, rekao je Ješić.

Podsetio je da je Vlada Vojvodine već preduzela mere iz svoje nadležnosti kako bi pomogla poljoprivrednicima koji su pogođeni sušom.

Naveo je da je pokrajina napravila reprogram kredita iz Fonda za razvoj poljoprivrede i Fonda za razvoj, prolongirala je plaćanje naknada za uređenje voda za dve godine, a u rebalansu budžeta biće izdvojeno još više sredstava za osiguranje poljoprivrednih proizvoda.

„I Vlada Srbije i Vlada Vojvodine treba da insistiraju na tome da sva poljoprivredna gazdinstva budu osigurana i da to bude uslov za dobijanje bilo kakvih subvencija”, rekao je Ješić.

Dodao je je da je cena osiguranja 35 do 50 evra po hektaru, sa potpunim reosiguranjem na sušu, što bi automatski sprečilo probleme poput ovogodišnjeg.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga