Ješić: Prioritet je revitalizacija kanalske mreže

Vojvodina ima 22.400 kilometara kanalske mreže, što predstavlja njeno bogatstvo. Poređenja radi, u Srbiji ima 9.000 kilometara puteva

22. mar 2013

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu i vodoprivredu Goran Ješić izjavio je danas u Novom Bečeju da je prioritet Vlade Vojvodine ulaganje u revitalizaciju kanalske mreže, kako bi se znatno unapredilo odvodnjavanje i navodnjavanje zemljišta u pokrajini.

„Vojvodina ima 22.400 kilometara kanalske mreže, što predstavlja njeno bogatstvo. Poređenja radi, u Srbiji ima 9.000 kilometara puteva. Oko 400.000 hektara zemljišta je podvodni teren, a sušne godine, kao prošlogodišnja, uzimaju danak. Zato je naš cilj da se zapuštena kanalska mreža dovede u funkciju, sistemskom podrškom i udruživanjem sredstava sa svih nivoa“, rekao je Ješić.

Prilikom posete Novom Bečeju, on je podsetio da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ima konkurse za dodelu bespovratnih sredstava za navodnjavanje poljoprivrednih kultura: za investiranje u sisteme za navodnjavanje, za bušenje bunara na terenima gde nema kanala i za uvođenje sistema navodnjavanja „kap po kap“ u voćnjacima.

Raspisani su i konkursi za nabavku zaštitnih protivgradnih mreža za voćnjake, kao i za opremu u staklenicima i plastenicima, čime se podstiče bavljenje ovim poljoprivrednim delatnostima, koje omogućavaju veće prihode na manjim površinama, naveo je Ješić.

Ješić i potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov danas su u Novom Beceju razgovarali sa predsednikom te opštine Sašom Šućurovićem, predstavnicima seoskih mesnih zajednica i zemljoradničkih zadruga.

Predstavnici Novog Bečeja su naveli da je osnovan opštinski Fond za podsticanje poljoprivrede, te da je u opštinskom budžetu 10 miliona dinara izdvojeno da se sprovedu projekti kao što su povrtarska i farmerska zona i povezivanje programa lokalnog samozapošljavanja i projekata u poljoprivredi.

Ješić je poručio da je Novi Bečej, zbog velikog potencijala geotermalnih voda, zanimljivo područje za razvoj povrtarstva.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga