Ješić: Potrebni su nam investitori iz Holandije i Belgije

Naši farmeri su sposobni, obrazovani i znaju da proizvode

09. okt 2013

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da su za Vojvodinu u oblasti poljoprivrede idealni investitori iz Holandije i Belgije.

Ješić je nakon sastanka sa savetnikom za poljoprivredu holandske ambasade Martenom Vagenom novinarima rekao da put kojim Vojvodina treba da ide podrazumeva jake farmere i jake poljoprivredne proizvođače, koji znaju svoj posao i koje država treba da pomaže kroz kapitalne subvencije.

„To će time da imamo zdravu hranu i jeftinije prehrambene proizvode, koji će biti konkurentni na širem tržištu“, kazao je Ješić.

Najavio je da njegov sekretarijat planira da sprovede pet projekata u oblasti povećanja dodate vrednosti u prerađivačkoj industriji

„Naš cilj nije samo prodaja merkantilnih proizvoda, već i dorađenih finalnih proizvoda“, objasnio je Ješić.

Naveo je izvoz poljoprivrednih proizvoda po hektaru u Vojvodini iznosi 400 evra, što je manje nego u zemljama regiona i daleko ispod proseka najrazvijenijih zemalja. Dodao je da u Holandiji izvoz iznosi više od 40.000 evra po hektaru.

Istakao je da je namera pokrajinskih vlasti da se napravi konkurencija u prerađivačkoj industriji.

„Naši farmeri su sposobni, obrazovani i znaju da proizvode. U prerađivačkoj industriji ćemo postati konkurentni privlačenjem novih investicija, kao i kroz realizaciju grinfild i braunfild projekata ili uključivanjem investitora u kapital već postojećih preduzeća, kako bi se povećala proizvodnja a što bi za nas značilo nova znanja i izlaz na nova tržišta“, rekao je Ješić.

Marten Vegen je rekao da je Vojvodina odlična poljoprivredna regija u Srbiji, ali i celom regionu i današnji susret sa Ješićem oznacico kao „izuzetan“.

On je dodao da holandski farmeri i kompanije znaju da primarna poljoprivredna proizvodnja u Vojvodini nudi velike mogućnosti i rekao da deli mišljenje sa Ješićem da celi sektor proizvodnog lanca od primarne do proizvođačke industrije treba da se pojača.

Vegen je kazao da će Holandija detaljno razmotriti mogućnosti Vojvodine i pokušati da ih iskoristi na najbolji mogući način i dodao da će se saradnja razvijati i u basti vodoprivrede, u kojoj Holandija ima veliko iskustvo.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga