Ješić: Ponovo razmisliti o predugovoru sa Al Dahrom

Sve ozbiljne zemlje u svetu uzimaju kredite za navodnjavanje od Svetske banke, a ne od drugih zemalja

30. avg 2013

Vojvođanski sekretar za Goran Ješić pozvao je danas prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i odlazećeg ministra privrede Mlađana Dinkića da još jednom razmisle o najavljenim investicijama Al Dahre u vojvođanskim preduzećima.

„Mislimo da to nije dobar način kako treba da se razreše problemi preduzeća koja su u kontrolisanom stečaju. Na taj način se krši nekoliko zakona, postoje ekonomski, pravni i razvojni razlozi zašto to ne treba uraditi tako“, ocenio je Ješić.

U otvorenom pismu upućenom Vučiću i Dinkiću, Ješić je obrazložio zašto Vlada Vojvodine i poljoprivredni proizvođači na teritoriji Vojvodine misle da to zemljište ipak treba da se stavi na licitaciju kako bi mogli da u posed dođu i ratari.

Ješić smatra da cena zemljišta ne sme biti definisana jer je očigledno mnogo veća od naznačene u predugovoru, odnosno da je zakup od 250 evra po hektaru koji je predviđen za Al Dahru premali.

„U protivnom, oko 800 ljudi koji sada rade u tim firmama će ostati bez posla. U tim mesnim zajednicama i opštinama u kojima poljoprivredni proizvođači ne budu mogli doći do zemljišta, definitivno će doći do izumiranja mesta, jer je poljoprivreda u njima jedina privredna grana“, izjavio je Ješić.

On je uputio apel republičkim funkcionerima koji učestvuju u pregovorima da Al Dahru i neke druge investitore privuku tamo gde postoje monopoli, pre svega u prerađivačku industriju mleka, mesa i skladišne kapacitete “gde se poljoprivredni proizvođači ucenjuju sa cenama i gde imamo preskupe proizvode na srpskom tržištu, a male otkupne cene”.

„Tu nama treba investicija, a ne u primarnoj proizvodnji, gde postoji veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača da kupe zemljište i da ga obrađuju“, naveo je Ješić.

Povodom najava da će Al Dahra ustupiti finansijska sredstva za navodnjavanje, Ješić je podstio da u Srbiji već postoji kredit Svetske banke, gde nije povučen ni dinar u proteklih nekoliko godina, a koji je jeftiniji nego Al Dahrin.

“Sve ozbiljne zemlje u svetu uzimaju kredite za navodnjavanje od Svetske banke, a ne od drugih zemalja”, rekao je Ješić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga