Ješić: Poljoprivrednici pobedili ministarstva

Zaštićeni svedoci obrađuju njive pod zaštitom UBPOK-a

29. okt 2012

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da su vojvođanska poljoprivredna udruženja uspela da izdejstvuju da se državno poljoprivredno zemljište izuzme iz trgovine i dogovora sa kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Od danas tema tih pregovora je kapital poljoprivrednih preduzeća, a ne državno uzurpirano zemljište. To je pobeda vojvođanskih poljoprivrednika“, rekao je Ješić na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i predstavnici najvećih udruženja poljoprivrednika u Vojvodini.

Prema njegovim rečima, kada je u potanju državno poljoprivredno zemljište, jasno je da se ne poštuje zakon, o čemu svedoči i primer da te njive oru oni protiv kojih su podignute ozbiljne optužnice.

„Dok obrađuju njive u ‘holmerima’ i drugijm savremeim mašinama, čuva ih UBPOK“, kazao je Goran Ješić.

Ješić i predstavnici udruženja Paor, Klub 100P plus, Vojvodina agrar i Asocijacija poljoprivrednika uputili su juče apel ministru poljopriverde Goranu Kneževiću i javnosti da sa ozbiljnošću uzmu u obzir njihovu zabrinutost povodom sprovođenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu, agrarnog budžeta za 2013. godinu i Nacrta zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

„Zabrinuti smo jer se u prvih sto dana ove vlade pokazalo da nedostaje dijalog između resornog ministarstva i institucija i udruženja koje bi trebalo da učestvuju u kreiranju agranih zakona i mera“, rekao je Ješić.

On je rekao da ima „solidnu“ komunikaciju sa ministrom poljoprivrede Goranom Kneževićem i pozvao ga da prolongira donošenje zakona o podsticajima dok se ne usaglase stavovi poljoprivrednika, udruženja, lokalnih samouprava i dok se ne prodiskutuje o agrarnom budžetu.

On je ocenio da agrarni budžet za narednu godinu nije u skladu sa potrebama poljoprivrednika ni po obimu ni po načinu raspodele.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Paor iz Crepaje u juznzom Banatu Miroslav Grubanov ocenio je da je očito da postoji konfuzija između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva finansija, jer finansije kažu da je agrarni budžet 41 milijardu dinara, dok iz resora poljoprivrede poručuju da je uvećan za 25 odsto što znači da bi trebalo da iznos 50 milijardi dinara.

„Nažalost, po onome što vidimo iz dokumenata Ministarstva finansija, u narednim godinama seljačka kasa će biti još tanja. Zapravo, za narednu godinu biće samo 37 milijardi, a za 2014. oko 38 milijardi dinara, uključujući i sopstvene prihode ministarstva“, kazao je Grubanov.

Dodao je da se poljoprivrendici plaše da ovakvim agrarnim budžetom neće moći da se ostvari ni minimum onoga što je poljoprivrednicima neophodno, a to je, između ostalog, i subvencija po hektaru od 14.000 dinara, koliko su dobijali prethodnih godina.

„Sudeći po onome što smo mogli da vidimo iz zakona o podsticajima i o budžetu, premije po hektaru će iznositi oko 6.000 dinara, što je nedopustivo. Naš zahtev je 14.000 dinara“, poručio je Grubanov.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga