Ješić: Podaci o izvozu još uvek ne idu u korist Vojvodine

Uvođenje “Kaizen” filozofije u prehrambenu industriju Vojvodine zbog povećanja konkurentnosti.

01. nov 2013

Potpredsednik Vlade Vojvodine i sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas u Novom Sadu da se potencijali razvoja pokrajine baziraju na prerađivačkoj industriji i povećanju produktivnosti i izvoza po hektaru, ali da u ovom trenutku ti podaci ne idu u korist Vojvodine i Srbije.

Zato je pokrenut novi Program povećanja konkurentnosti proizvoda u prehrambenoj industriji Vojvodine, koji će realizovati Fondom za podršku investicija u Vojvodini VIP u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu i uz podršku Japanske agancije za međunarodnu saradnju (JICA).

Program će podrzaumevati uvođenje “Kaizen” filozofije u prehrambenu industriju.

„Jedini način na koji možemo da budemo konkurentni je prerađivačka industrija. Zato i jesmo sa VIP Fondom započeli nekoliko projekata, fokusirajući se na ono što možemo da uradimo, pre svega u prerađivačkoj industriji”, naglasio je Ješić povodom početka Programa.

Predstavnik Kancelarije za Balkan JICA objasnio je da će konsultant sa kojim će raditi domaće kompanije u okviru ovog Programa raditi na implementaciji takozvanog “Kaizena“ u prehrambenu industriju Vojvodine.

Japansko društvo je razvilo filozofiju poboljšanja kvaliteta života, “Kaizen”, koji je kasnije uveden i u procese proizvodnje i upravljanja u mnogim granama japanske privrede, a njegova implementacija donosi benefite bez velikih investicija.

Ekspert JICA provešće u Novom Sadu narednih šest meseci i raditi sa izabranim kompanijama na pružzanju besplatnih saveta u oblastima upravljanja sistemom kvaliteta proizvoda, unapređenja proizvodnje, kao i strategije izvoza.

U Programu će učestvovati kompanije „Nectar“ i „Fructus“ iz Bačke Palanke, „Mara“ iz Sombora, „Neoplanta“ iz Novog Sada i „Patent Co“ iz Mišićeva.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga