Ješić: Opštine i gradovi pred bankrotom

Centralizam ubija

17. nov 2012

Bivši gradonačelnik Inđije Goran Ješić ocenio je danas da je velika većina lokalnih samouprava u Srbiji „pred bankrotom i kolapsom“, zbog centralizacije države i zbog preterane javne potrošnje na lokalnim nivou.

Ješić je na predavanju novinarima u Medija centru Vojvodine rekao da je od 85 do 90 odsto lokalnih samouprava u Srbiji pred kolapsom i bankrotom, jer se centralna vlast pojavljuje kao nesolidan partner opštinama i gradovima, kao i zbog toga što se u samim lokalnim samoupravama nesavesno upravlja sistemom.

Dodao je da je problem i u velikom povećanju javne potrošnje u opštinama i gradovima, kao i činjenica da je država prenosila neke nadležnosti lokalnim samoupravama, ali bez izvora finansiranja tih nadležnosti.

„Novi Sad, ali i ogromna većina lokalnih samouprava na pragu su toga da proglase bankrot, da pogase sve svoje servise i da od države zatraže pomoć za osnivanje novih i za konsolidovanje. Recimo, ne postoji nijedna opština koja je u stanju da samostalno izgradi 100 metara puta“, ocenio je Ješić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija je nedavno prekršilo Ustav Srbije, jer je lokalnim samoupravama ukinulo takse, kao izvorni prihod, zbog čega gotovo niko iz opština i gradova nije protestovao. „Na taj način su uterali lokalne samouprave u još goru dubiozu“, kazao je on.

Ješić je oštro kritikovao akte kojima se reguliše pitanje izbora na lokalu i rekao da je ta regulativa veoma loša, pošto se lokalni izbori potcenjuju za račun izbora za više nivoe vlasti.

„Recimo, apsurdno je to što ne postoji mogućnost da građani, nakon izbora, sruše lokalnu vlast putem, na primer, referenduma, iako se referendumom potencijano može smeniti i predsednik Republike“, kazao je Ješić.

Dodao je da na proteklim lokalnim izborima, koji su održani u isto vreme kada i izbori za skupštine Srbije i Vojvodine, kao i za predsednika Republike, građani zapravo i nisu imali mogućnost da biraju predstavnike lokalne vlasti, već su nosioci lokalnih lista uglavnom bili lideri stranaka pa su birači uglavnom glasali po automatizmu.

„To je bio nedemokratski proces, jer su lokalni izbori bili u zapećku. Takođe, nije bilo i nema direktnog izbora za gradonačelnika, građani na lokalu ne biraju svoje predstavnike po imenu i prezimenu“, kazao je Ješić i dodao da takav način izbora na lokalu nije moguće promeniti dok god se ne promeni Ustav Srbije.

Prema njegovim rečima, treba obratiti pažnju na transferna sredstva koja lokalne samouprave dobijaju iz budžeta Srbije, jer je to jedan od načina da se favorizuju opštine koje su „podobne“, odnosno u kojima je na vlasti koalicija slična onoj koja je formirala Vladu Srbije.

Ješić je predavanje održao u sklopu projekta „Mediji i lokalne samuprave“, koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku američke fondacije braća Rokefeler (Rockefeller Brothers Foundation).

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga