Ješić: Opasnost po Sremsku Mitrovicu nije prošla

Opština Šid odbija da posluša uputstva Pokrajinskog štaba za vanredne situacije

18. maj 2014

Komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Goran Ješić izjavio je večeras da je vodostaj Save kod Sremske Mitrovice u opadanju jer je pukao nasip u Hrvatskoj u blizini granice sa Srbijom i upozorio da se protiv te, „razlivene“ vode, mora organizovati odbrana, inače će ona prodreti u Sremsku Mitrovicu.

Ješić je na konferenciji za novinare u Sremskoj Mitrovici rekao da je sada težište borbe na potesu Kuzmin-Bosut i odbrana naselja koja se tu nalaze. „Ukoliko taj potes ne bude bio odbranjen, sve što je juče i u prethodnim danima urađeno na odbrani Sremske Mitrovice biće uzalud, jer će voda doći u Sremsku Mitrovicu na ovaj način, van korita, sa strane“, naveo je Ješić. On je upozorio da je to ogromna količina vode, odnosno da trećina ili polovina količine vode u Savi dolazi ovim putem i da je to upravo taj pad vodostaja na Savi koji je danas izmeren u Sremskoj Mitrovici.

Objasnio je da je do pucanja nasipa u Hrvatskoj došlo na mestu koje je svega tri kilometra udaljeno od granice sa Srbijom. „Voda iz Save je kroz šume i polja iz Hrvatske prešla u Srbiju i ugrožava sela u opštinama Sremska Mitrovica i Šid. Ovakva vrsta borbe protiv poplava je najteža u vodoprivredi, mnogo teža od situacija u kojima se protiv poplava bori u rečnom koritu“, rekao je Goran Ješić.

Dodao je da je opština Sremska Mitrovica poslušala upozorenje Pokrajinskog štaba za vanredne situacije i danas evakuisala Bosut i Sremsku Raču, ali je opština Šid odbila da preduzme mere zaštite i obezbedi naselja koja su u njoj ugrožena.

Ješić je još jednom apelovao na predsednika opštine Šid i opšinski krizni štab da poslušaju uputstva Pokrajinskog štaba, jer ona nisu stvar lične odluke ili političkih prepucavanja, nego su urađena u skladu sa zakonom, na osnovu proračuna.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga