Ješić: Novi rezultati analize mleka su užasavajući

Pojedini uzorci imaju 0,86, 0,87, pa čak i 1,2 mikrograma aflatoksina po litru

04. mar 2013

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je večeras da su najnovije analize mleka iz Srbije pokazale da pojedini uzorci prelaze i 0,5 mikrograma po kilogramu opasnog aflatoksina.

Ješić je za Televiziju B92 rekao da su analize iz referentne laboratorije iz Nemačke, u Minhenu, pokazali da pojedini uzorci imaju 0,86, 0,87, pa čak i 1,2 mikrograma aflatoksina po litru.

„Rezultati su užasavajući“, rekao je Ješić i podsetio da je Vlada Srbije nedavno podigla dozvoljeni nivo aflatoksina sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu mleka.

Dodao je da je najnovija analiza urađena po narudžbini Vlade Vojvodine i rekao da je njegova dužnost bila da objavi podatke o hrani koja nije bezbedna.

Ješić je rekao da je situacija „rešiva“ i da se treba krenuti od velikih proizvođača mleka prema manjima, promeniti stočna hrana koja je kontaminirana aflatoksinom.

On je ponovio da je Investicioni fond Salford vršio pritisak na njega, da ne bi objavio podatke o količini aflatoksina u mleku.

„Vršen je pritisak na mene u jednom restoranu u Inđiji. Rečeno mi je da podaci ne bi trebalo i ne bi smeli da izađu na svetlo dana. Iz Salforda su vršili pritisak na mene. Oni su bili u Inđiju i rekli su da će sve ispeglati s ministarstvom“, rekao je Ješić i poručio da se ne plaši tužbe.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović rekao je da pokrajinske vlasti „nisu nadležne“ da kontrolišu mleko i rekao da analize koje je Ješić predstavio ne smatra validnim.

On je Ješića optužio za „politizaciju“ celog slučaja i ocenio da iza svega stoji Demokratska stranka i njen pokušaj da poljulja Vladu Srbije.

Golubović je ponovio da je mleko „bezbedno i ispravno“ i poručio građanima da „slobodno mogu da ga koriste“.

Predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski kazala je da proizvođače nikada ništa niko ne pita.

„Niko nas nikad ništa ne pita, a sve se završi na našu štetu i preko naših leđa“, kazala je Bugarski.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga