Ješić: Nove analize – još gori rezultati

Potvrđene pretpostavke da će svaka naredna analiza mleka pokazati sve veće prisustvo aflatoksina

21. feb 2013

Skrining prisustva aflatoksina u mleku koje je uradio Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS) pokazao je znatno veće prisustvo ove otrovne materije od dosadašnjih analiza, izjavio je vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić.

Ješić je rekao da su preliminarni rezultati koje je dobio od FINS-a alarmantni i potvrdili su pretpostavke stručne javnosti da će svaka naredna analiza mleka pokazati sve veće prisustvo aflatoksina.

“Ja sam dobio preliminarne podatke putem mejla i ono što jeste problem to je da se podiže nivo aflatoksina u mleku. To je bilo za očekivati jer se sve lošija i lošija stočna hrana koristi za ishranu krava”, rekao je Ješić i rekao da će mu do kraja dana stići i zvanični podaci.

Precizirao je da FINS nije akreditovana laboratorija od strane države i koristi metod koji se razlikuje od uobičajene proceduru, ali daje vrlo pouzdane rezultate i najavio da će za tri do četiri dana biti gotova i analiza koju radi Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, koji ima akreditaciju države.

“Kada smo dobili dramatične rezultate SP laboiratorije iz Bečeja, u kojoj je Ministarstvo poljoprivrede prošle godine uradilo 40.000 analiza, odlučili smo da i FINS utvrdi nivo aflatoksina jednom drugom metodom”, rekao je Ješić.

Ocenio je da problem sa aflatoksinom nije i ne sme da bude politička stvar i da ga ne zanima da li će ministar poljoprivrede podneti ostavku, jer je sada veoma važno preduzeti mere da se spreči situacija koju imamo, u čemu Ministarstvo poljoprivrede ima ključnu ulogu.

“Prva stvar je da se prizna da imamo problem, druga da se sakupi ozbiljna ekipa koja će da pokuša da ga razreši, a on se da razrešiti, i treća i najvažnija stvar je da se pomogne seljacima tako što će se nastaviti otkupljivanje mleka dok se ne promeni hranivo i daju im se subvencije za to”, kazao je Ješić.

Pozvao je Ministarstvo poljoprivrede da kroz rebalans budžeta i uredbom o mleku koju će morati da donese da interventnu pomoć seljacima kako bi kupili novu hranu, a u isto vreme da utvrdi koja je to hrana koja nije kontaminirana, što bi moglo dovesti do brzog rešenja problema.

Jesić je rekao da je povlačenje mleka iz trgovina prvi korak i da sada treba sačekati rezultate superanalize mleka koju za potrebe Ministarstva poljoprivrede radi u Holandiji, ali je ocenio da je teško moguće da oni budu drugačiji.

“Država daje akreditacije za laboratorije i ona je odgovorna za te akreditacije. Mi smo danas kontaktirali i laboratoriju u Beču, koja je radila superanalize za potrebe Hrvatske, i videćemo kakvi su zakonski okviri da nam takva laboratorija to uradi, ali ja ne želim da sumnjam u stručnjake koji rade u Srbiji”, rekao je Ješić.

Ponovio je da je pravilnik o dozvoljenom nivou aflatoksina rigorozan jer prisustvo te materije kontinuirano postoji u ovom geografskom podneblju, pa nije slučajnu što je u Mađarskoj dozvoljen nivo 0,00, a kod nas je sa dozvoljenih 0,5 smanjen na 0,05 mikrograma po litru.

“Dakle, postoje zdravstveni razlozi za to i vi po Zakonu o bezbednosti hrane čim posumnjate na neki proizvod prvo ga skinete sa police pa tek onda radite analize, jer dok ih uradite prođe 13-14 dana i građani konzumiraju tu hranu. Mi sada imamo egzaktne podatke da to što stoji na policama u radnjama ne odgovara zakonskim propisima”, kazao je Ješić i istakao da je svaka tolerancija neprihvatljiva.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu je zaključio da je situacija u stočarstvu u Vojvodini katastrofalna jer je stoka neuhranjena i farmeri su zbog sušne godine prinuđeni da smanje broj obroka i stoku hrane sa kabastom hranom koja je takođe problematična i država bi to morala da razreši.

“Ja sam laboratoriji FINS, koja je akreditovana za analizu stočne hrane, dao nalog da uradimo za najveće i srednje proizvođače mleka na terotoriji Vojvodine besplatnu analizu”, rekao je Ješić i najavio da će Vlada Vojvodine čim dobije rezultate pripremiti predlog svojih mera, ne čekajući mere Ministarstva poljoprivrede.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga