Ješić: Ne verujem Glamočiću, zahtevam istragu

"Trovali su našu decu više od godinu i po dana i za to neko mora da odgovara"

31. mar 2014

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić zatražio je danas da se sprovede istraga u vezi sa povećanom količinom štetnog aflatoksina u mleku i rekao da ne veruje ministru poljoprivrede Draganu Glamočiću kada kaže da će do 1. jula biti vraćen evropski standard o ispravnosti mleka.

„Pre dva-tri meseca isti ministar je rekao da će se do 1. marta dozvoljeni nivo sa sadašnjih 0,5 mikrograma po litru mleka vrati na 0,05, pa se to nije desilo. U februaru 2013. Aleksandar Vučić je rekao da će se do marta 2013. vratiti nivo na 0,05 mikrograma pa je od tada prošlo više od godinu dana i ništa se nije desilo. Oni lažu i ja im ne verujem“, rekao je Ješić agenciji Beta.

On je upitao kako je moguće da praktično niko nije odgovarao za činjenicu da su u uzorcima mleka u Srbiji početkom 2013. godine bile pronađene količine aflatoksina koje su znatno iznad normale. „Trovali su našu decu više od godinu i po dana i za to neko mora da odgovara“, rekao je Ješić.

On je optužio vlasti u Srbiji da u aferi u vezi sa aflatoksinom zapravo prikrivaju sopstvenu nesposobnost i uporno izbegavaju da pozovu na odgovornost osobe koje su krive za taj problem. „Oni se kao bore protiv korupcije, a pritom prikrivaju korupciju sopstvenih ministara i službenika, kao i korupciju velikih kompanija koje prerađuju mleko, a pre svega Imleka“, kazao je Ješić. On je optužio Imlek da je kršio zakon i počinio krivično delo, jer nije povukao iz upotrebe neispravno mleko.

Prema njegovim rečima, u novom, prošlogodišnjem rodu kukuruza nije bilo povećanih količina aflatoksina, ali ga u mleku još uvek ima iznad normale, pošto po svoj prilici dolazi do mešanja zagađenog starog i novog roda kukuruza.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga