Ješić: Ne očekujem otpore u DS-u

Predsednik opštine Inđija i funkcioner Demokratske stranke Goran Ješić uveren je u to da će novi statut i zakon o prenos…

17. mar 2009

Goran JešićPredsednik opštine Inđija i funkcioner Demokratske stranke Goran Ješić uveren je u to da će novi statut i zakon o prenosu nadležnosti Vojvodini uskoro biti usvojeni u republičkom parlamentu. U intervjuu za „Dnevnik“ on je upozorio na to da bi u protivnom moglo doći do problema u finansiranju nadležnosti i započetih projekata pokrajinske administracije, koja treba da sačini budžet za 2009. godinu. On je kazao da ne očekuje nikakve otpore u centrali DS-a „vrlo skorom“ usvajnju statuta i pratećeg zakona, ali ukazuje i na to da je činjenica da otvaranje pitanja decentralizacije i regionalizacije uvek prate i „određeni politički problemi u Beogradu“.

– Kad god se kod nas otvori pitanje decentralizacije i regionalizacije, najčešće se javljaju određeni politički problemi u Beogradu. To nije ništa novo, ali mislim da DS čvrsto stoji iza ovog statuta i da će on uskoro biti usvojen. Ukoliko se statut uskoro ne usvoji, imaćemo problema u funkcionisanju APV jer sledi usvajanje pokrajinskog budžeta – istako je Ješić.

On je ocenio i da predloženi statut definiše minimalne okvire autonomije Vojvodine. Smatra da zbog toga taj akt treba da bude „prelazni dokument koji će na demokratski način regulisati deo pitanja demokratske i evropske Srbije na teritoriji Vojvodine“.
– Taj statut ne definiše ni preterano veliku autonomiju, ni preterano velike ingerencije AP Vojvodine. Sa sigurnošću znam i da su najviši funkcioneri DS-a, ne samo iz Vojvodine nego i iz Beograda, učestvovali u izradi tog teksta i zato ne očekujem nikakav otpor naše stranke donošenju statuta. DS nema apsolutnu većinu u republičkom parlamentu, a odgovornost bi bila na njemu da ima 126 poslanika. DS je ipak dominatna stranka u koaliciji i sugurno da u tom pogledu snosi deo odgovornosti zbog dizanja tenzija oko pitanja statuta, ali ta odgovornost nije apsolutna. Po meni, najveći problem je u Skupštini Srbije, koja je nefunkcionalna, što se negativno odražava i na proces usvajanja statuta Vojvodine, ali i na neke druge projekte, kao što je slučaj sa zakonom o zabrani diskriminacije. Kad pričamo o decentralizaciji i regionalizaciji, želimo da pričamo o funkcionalnoj državi. Imamo jedan sulud primer: na putu Novi Sad – Beograd, sagrađenom još 1936. godine, inače najprometnijem putu Srbiji, dešavaju se brojne saobraćajne nesreće, ali ni PIV ni lokalna samouprava ne mogu ga popravljati pošto je on u ingerciji Republike Srbije, a republičkim vlastima je to poslednja rupa na svirali. Zato je potrebno da se jednom reši ko šta u državi radi i ko za šta odgovara. Vojvodina može finansirati samo ono što je predviđeno zakonskim aktima, a tu, nažalost, nisu ni zdravstvena zaštita, ni obrazovanje, ni unutrašnji poslovi… – kaže Ješić.

Na naše pitanje da obrazloži svoju izjavu prilikom smene drugog čoveka inđijske Skupštine, da postoji sukob između interesa „vojnika partije“ i lokalnih interesa opštine, Ješić kaže da se o Srbiji može govoriti kao o partijskoj državi.
– Međutim, uveren sam u to da zapravo najviše radite u interesu partije samo onda kad na bilo kojem nivou vlasti radite u interesu građana, a pogotovo kad predstavljate partiju na lokalnom i regionalnom nivou. Sava Ališić inače je načelnik Sremskog okruga, gde je izabran na moj predlog, i predsednik je regionalnog odbora Demokratske stranke. A do sukoba između nas je došlo u vreme gasne krize, zbog mojih stavova vezanih za isporuku gasa Jagodini. Ja sam u tom slučaju morao da stanem u zaštitu građana Inđije i Vojvodine, a on je smatrao da se moji stavovi kose s partijskim stavovima. Tada sam jasno stavio do znanja da svi koji misle da im je na prvom mestu partija, a ne građani koji su ih birali – ne mogu obavljati javne funkcije. Zato sam predložio Opštinskom odboru stranke da se o tome izjasni i njihova odluka bila je jednoglasna, sem njegovog glasa, tako da će na prvoj narednoj sednici Skupštine opštine Ališić biti zamenjen na funkciji zamenika predsedsednika lokalne skupštine.

Na pitanje da li je zbog takvih stavova bio u sukobu s partijskim strukturama, s obzirom na to da ni u drugim prilikama nije krio nezadovoljstvo, kao, na primer, kada je bilo reči o stranačkom kadrovanju na pokrajinskom nivou vlasti, Ješić tvrdi da „u ovom konkretnom slučaju ne očekuje nikakve probleme s te strane“ jer je Ališića lično predložio na tu funkciju.
– A što se tiče nekih mojih stavova koji su se kosili sa stavovima drugih stranačkih funkcionera, mislim da to ne bi trebalo da bude sporno. DS je ogromna stranka i valjda je logično da ponekad, ako ne i vrlo često, imamo i različite stavove o nekim pitanjima jer bi to bilo korisno za samu stranku. Inače, ne znam zašto bih i imao bilo kakvih problema u stranci, jer na izborima u Inđiji pobedili smo mi, nije to učinio neko drugi za nas. Radim posao za koji me plaćaju građani Inđije, a član sam i Glavnog odbora DS-a u čijem interesu radim tako što radim u interesu ove opštine- tvrdi gradonačelnik Inđije.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Sudar sa realnošću!
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga