Ješić: Naredbe za evakuaciju se moraju izvršavati

Vodoprivreda Vojvodine je jedna od najboljih u Evropi

19. maja 2014

Komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Goran Ješić upozorio je danas građane i lokalne krizne štabove da moraju da izvrše naređenje za evakuaciju, kada se ono izda.

„Kada Republički štab za vanredne situacije u Beogradu, izda komandu meni kao komandantu Pokrajinskog štaba nalog, to se zove naređenje, to nije preporuka, i to se mora poslušati, inače postoji i krivična odgovornost. Lakše je da se neko iseli nego da nam se ponovi Obrenovac“, rekao je Ješić za Radio-televiziju Vojvodine.

On je kritikovao lokalni krizni štab u Opštini Šid koji je juče odbio da izvrši naredbu Pokrajinskog štaba o evakuaciji sela Višnjićevo i Morović, da bi danas to ipak učinio, po naređenju republičkih organa. Ješić nije želeo da komentariše spekulacije da je lokalni krizni štab odbio naredbu pokrajinskog štaba iz političkih razloga i ponovio da je najvažnije da se sačuvaju ljudski životi. „Da su nas juče poslušali, evakuacija je mogla da ide mnogo bezbolnije nego što je to danas slučaj“, rekao je Goran Ješić.

Prema njegovim rečima, vodostaj Save jeste u opadanju u celom toku od Slovenije i Hrvatske prema Srbiji, ali veliku opasnost predstavlja voda koja se izlila iz korita i koja se kao bujica kreće po Sremu. „Naš zadatak je da sprečimo vodu koja dolazi iz Hrvatske van korita Save, da joj ne dozvolimo da ugrozi sve ono što smo uradli u prethodnih nekoliko dana u Sremskoj Mitrovici“, istakao je Ješić i dodao da se najveća borba vodi na potesu između mesta Kuzmin i Bosut, jer je i reka Bosut kritična u ovom trenutku.

On je naveo da je selo Jamena u opštini Šid poplavljeno i pod vodom visokom dva metra, ali su svi životi meštana spašeni. „Voda se u ovom trenutku nalazi negde na pola puta od Jamene do Sremske Rače. Naša ideja je da zaustavimo tu vodu i da je privremenim barijerama razlijemo što više na taj potes, po hrastovim šumama . Sve ćemo učiniti da voda ne prodre u Sremsku Raču, koja je juče evakuisana“, kazao je Ješić.

Ješić je rekao da nažalost ne postoji međudržavni sporazum između Srbije i Hrvatske o razmeni informacija u ovakvim vanrednim situacijama, ali je dodao da komunikacija itekako postoji. „Vodoprivreda Hrvatske je jedna od najboljih u Evropi, kao što je i vojvođanska vodoprivreda, možda je samo holandska bolja. Srećom, poznaju se ljudi iz vodoprivrede Hrvatske i Vojvodine pa tako razmenjujemo informacije“, kazao je Ješić.

Prema njegovim rečima, vodoprivreda je skup sistem, u koji mora decenijama da se ulaže, i to ne samo u čišćenje, u opremu, u mehanizaciju, već u najvažnije – u znanje.

Ješić je rekao da će aktuelna odbrana od poplava u Sremu koštati od tri i po do četiri miliona evra.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga