Ješić: Ili ostavka ili promene u pokrajinskoj vladi

Potreban hitan razgovor sa koalicionim partnerima

09. juna 2014

Potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić izjavio je danas da ostaje pri svojoj ranijoj odluci da će podneti ostavku na tu funkciju, ukoliko se ništa ne promeni u funkcionisanju pokrajinske vlade i ukoliko se ne počnu razgovori sa koalicionim partnerima.

Ješić je na konferenciji za novinare rekao da je očigledno da odnosi unutar vladajuće koalicije nisu dobri i dodao da Demokratska stranka (DS), čiji je potpredsednik, mora da otvori dijalog sa koalicionim partnerima iz Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Prema njegovim rečima, nemoguće je raditi u trenutnim okolnostima koje postoje unutar Vlade Vojvodine, jer pokrajinski premijer Bojan Pajtić ne želi da se odrekne određenih ljudi koji onemogućavaju normalno funkcionisanje pokrajinske vlade.

Ješić je rekao i da se trenutno ne zna da li DS sa koalicionim partnerima uopšte ima većinu u Skupštini Vojvodine, s obzirom da je prošlog petka LSV inicirala izmenu izbornih pravila, što su podržale opozicione stranke, ali ne i DS i SVM.

“Dakle, većina od 62 poslanika je usvojila tu inicijativu LSV. To znači da mi iz DS-a moramo otvoriti dijalog sa koalicionim partnerima i moramo jasno utvrditi da li još uvek imamo većinu. I moramo se dogovoriti oko načina funkcionisanja vlade”, kazao je Ješić i dodao da će ostati u vladi ukoliko se omogući njen nesmetan rad.

On je istakao da se iz Vlade Vojvodine sigurno neće povući do momenta dok se ne isplate sva dugovanja prema vodoprivrednim preduzećima, koja su napravljena tokom odbrane od poplava.

Precizirao je da je reč o sumi od oko 1,2 milijarde dinara, koja je hitno potrebna vodoprivrednim preduzećima, kako bi se remontovale crpne stanice i pumpe, obnovili nasipi i remontovale mašine koje su učestvovale u odbrani od poplava.

“Ukoliko taj novac hitno ne obezbedimo, osam vodoprivrednih preduzeća će bankrotirati”, rekao je Ješić i podsetio da je reč o istom onim preduzećima čiji su radnici bili slavljeni kao heroji jer su odbranili Srem od poplava.

On je upitao kako je moguće da u pokrajinskim budžetskim rezervama nema novca za te potrebe, već su sredstva iz rezervi svojevremeno izdvajana za Kurir i Informer.

“Taj novac mora da se nađe,. kako bi preduzeća preživela i kako bismo mogli kvalitetno da se pripremimo za jesen i za proleće, da nas opet ne iznenade velike vode”, istakao je Ješić.

Prema njegovim rečima, preduslov za to je da se usvoji završni račun Vlade Vojvodine, koji je u skupštinskoj proceduri, ali nije jasno da li će u parlamentu dobiti većinsku podršku.

Ješić je najavio da će o podršci završnom računu razgovarati i sa predsednicima LSV i SVM, Nenadom Čankom i Ištvanom Pastorom, kao i sa opozicionom Srpskom naprednom strankom, sve sa ciljem da se svima koji su učestvovali u odbrani od poplava isplati i poslednji dinar koji im se duguje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga